Oletko huomannut? Salkkareiden uusi vastaava tuottaja Seija-Liisa Eskola on tuonut sarjaan yhden konkreettisen muutoksen, jonka myös katsoja voi nähdä

Salkkareiden uusi vastaava tuottaja paljastaa oman suosikkikohtauksensa sarjasta 0:49
Katso myös: Salkkareiden uusi vastaava tuottaja Seija-Liisa Eskola paljastaa oman suosikkikohtauksensa sarjasta

Seija-Liisa Eskola aloitti viime vuonna Salkkareiden vastaavana tuottajana. Nyt hän kertoo MTV Uutisille, miten hyppy uuteen pestiin on sujunut.

Salatut elämät -sarjan tuotannossa puhalsivat viime vuonna muutosten tuulet, kun sarjan vastaavan tuottajan pestiä vuosien ajan hallussaan pidellyt Marko Äijö astui sivuun tehtävistään. Äijön seuraajana Salkkareiden vastaavan tuottajan saappaisiin hyppäsi Seija-Liisa Eskola.

Ennen Salkkareita Eskola työskenteli vuosia nykyisin Warner Bros Discovery -nimellä tunnetussa yrityksessä, joka tuottaa erilaisia viihdeohjelmia ja draamasarjoja meillä ja maailmalla. Hän on ollut pistämässä aluilleen lukuisia Suomessa tunnettuja tv-ohjelmia, kuten Pientä pintaremonttia, Biisikärpänen, Koko Suomi Leipoo, Suomen surkein kuski ja Myyrä.

Edellä mainittujen lisäksi Eskola on ollut perustamassa Warner Bros Finlandin draamaosaston. Aallonmurtaja-rikosdraamasarja on hänen johdollaan kehitetty ja tuotettu, jonka lisäksi hän esimerkiksi toimi luovana johtajana ja oli kehittämässä sekä tuottamassa Pahan väri -draamasarjan.

Pyyntö Salattujen elämien vastaavaksi tuottajaksi oli Eskolan mukaan hieno käänne hänen urallaan. 

– Kävin tästä viime vuonna paljon keskusteluja Fremantlen vastaavien kanssa. Tunsin Markon ennestään ja olen kuullut tästä talosta pelkkää hyvää. Oli tosi mielenkiintoista lähteä tunnustelemaan, jos siirtyisin tänne, hän kertaa. 

Sekä Eskola että Äijö luonnehtivat vastaavan tuottajan vaihdosta edeltänyttä aikaa "tettijaksoksi", jossa Eskola tutustui tulevaan tehtäväänsä ja otti pikkuhiljaa lankoja Äijön käsistä. Eskola kertoo, että ensimmäisen kuukauden ajan hän pääasiassa katsoi Salkkareita ja Rantabaaria sekä luki käsikirjoituksia läpi. Erityisesti Salkkarit-hahmojen sukukartan sisäistäminen vaati lukuisia kysymyksiä ja paljon pänttäämistä. 

– Luin, katsoin, opettelin ja soitin noin kerran päivässä Markolle tammi-helmikuun ajan, mikäli emme olleet samaan aikaan studiolla. Markon ohella tärkein henkilö Salkkareiden sisäistämisessä on ollut pääkäsikirjoittaja Teemu Salonen, joka on ollut Salkkareissa kokonaiset 23 vuotta, hän kertoo.

"Tettijakson" aikana Eskola, Äijö ja MTV:n silloinen vastaava tuottaja Jani Hartikainen katsoivat perjantaisin yhdessä valmistumassa olevia Salkkarit-jaksoja. 

– Katselut olivat erittäin opettavaisia. Kysyin tyhmiä kysymyksiä, että miksi, kuka, miten tuo toimii noin ja he selittivät, Eskola kertoo ja lisää, että välillä keskusteluissa saatettiin mennä Salkkareiden kymmenen vuodenkin takaisiin tapahtumiin. 

Uuteen pestiin hyppääminen on ollut Eskolalle mielekästä. Hän kertoo olleensa aluksi "intomielinen tettiläinen" josta tuli intomielinen vastaava tuottaja.

– Olen ottanut paikkani täällä ja minut on otettu mielettömän hyvin vastaan, hän toteaa.

Mitä tekee vastaava tuottaja?

Salkkareiden vastaavana tuottajana Eskolan työtehtäviin kuuluu muun muassa leikattujen jaksojen kommentoiminen ja hyväksyminen, käsikirjoitusten lukeminen ja niistä keskustelujen käyminen eri tahojen kanssa. Pääkäsikirjoittaja Teemu Salonen on läheisin työtoveri sisältöasioissa.  

Myös esimerkiksi näyttelijät ja heidän työnsä sarjassa, roolien jatkuvuus ja näkyvyys ovat tärkeä osa vastaavan tuottajan työtä.

– Olen jo nyt käynyt näyttelijöiden kanssa lukemattomia hyviä keskusteluja ja ainakin omasta mielestäni saanut luotua luottamuksellisia suhteita heidän kanssaan. He kuitenkin ovat kaiken keskiössä.  

Eskola on yllättynyt uudessa pestissään etenkin siitä, miten hyvä yhteishenki Salkkarit-työyhteisössä todellisuudessa onkaan.

– Kun viime keväänä juttelin näyttelijöiden, ohjaajien, käsikirjoittajien ja muiden taiteellisessa vastuussa olevien kanssa, niin kaikki vakuuttivat, miten hyvä työpaikka tämä on. Se on äärettömän tärkeää, koska alamme on hyvin kapea ja paineistettu, eikä media-alalla mene tällä hetkellä kauhean hyvin. Mielestäni on hienoa, että on työpaikka, jossa on hyvä olla. Jokaisella työpaikalla on totta kai ongelmia, mutta uskon lujasti keskustelemiseen ja sitä aion täälläkin ahkerasti harjoittaa. 

Vastaavan tuottajan vaihdos ei välttämättä ole näkynyt Salkkarit-katsojille kovinkaan konkreettisesti, sillä suuria muutoksia sarjaan ei ole Eskolan astuttua ohjaksiin tehty. Eskola sanookin, ettei häntä ole palkattu Salattuihin elämiin muutosjohtajaksi, sillä kaikki toimi sarjassa hyvin jo ennestään.

– Sarjalla on vankka fanikunta ja paljon katsojia. Salkkarit on mielestäni myös todella mielenkiintoinen ohjelma tässä 25 vuoden perspektiivissä, että täällä on aina aidosti otettu diversiteetti ja erilaisuus huomioon. Ihan sieltä alusta asti. Sitä ei tarvitse alleviivata, se on sarjan dna:ssa, hän sanoo.

Suurin Eskolan Salkkareihin tuoma muutos, jonka myös katsoja voi huomata, ovat kaupunkimaisemasta dronella taltioidut kuvat, joita näkyy kohtausten välissä. Aiemmin kohtausten välissä nähtävissä "välikuvissa" maisema oli paikallaan, nyt kuva liikkuu.

– Dronekuvat ovat tuoneet mielestäni kivasti ilmaa ja tähän aikaan tulemista. Se on ehkä pieni asia, jota ei heti huomaa, mutta minä aina ilahdun nähdessäni sellaisen, hän tuumaa.

Salatut elämät on tauolla. Jaksot katsottavissa myös MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat