Mainos

Oletko allerginen? Sinun tulisi toimia ehkä toisin kuin oletat

14:49

Lasten ruoka-aineallergiat ovat Suomessa vähentyneet selvästi ja astman hoidossa on saavutettu kymmenien miljoonien vuotuiset säästöt.

Emeritusprofessori Tari Haahtelan mukaan kehitys johtuu ennen kaikkea siitä, että Suomessa on muutettu suhtautumista allergioihin eikä allergeeneja enää vältetä kuten ennen.

Allergioiden määrä on kasvanut aina 50-luvulta saakka. Lähes joka toinen nuori on herkistynyt jollekin allergeenille ja esimerkiksi heinänuhasta kärsii joka viides.

Suomalaisten allergisuudesta on kuitenkin nyt positiivisia uutisia.

– Kouluissa, päiväkodeissa, lasten allergiadieetit on vähentynyt 20-25 prosenttia. Astman aiheuttamat ensiapukäynnit on vähentyneet yli puolella, samoin astman vaatima sairaalahoito vähentynyt ja ammattiallergiat ovat vähenemässä. Kaiken tämän tuloksena merkittäviä säästöjä on syntymässä niin potilaille kuin yhteiskunnalle, Haahtela toteaa.

Altistaminen ei sovi vaikeasti allergisille

Tulosten taustalla on allergiaohjelma, joka kehottaa esimerkiksi heinänuhasta kärsiviä astumaan rohkeasti heinikkoon.

Allergioiden yleisyys johtuu nimittäin osin kaupungistumisesta ja luontoyhteyden katkeamisesta. YK:n arvion mukaan puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa ja parinkymmenen vuoden kuluttua luku on kahdeksan kymmenestä.

– Allergian hoitohan on viimeiset 30 vuotta ollut hyvin pitkälti sitä, että vältetään kaikkea mistä sitä allergiaa voisi tulla, Haahtela toteaa.

– Mutta kysymys onkin enemmän siitä, että meidän immunologinen puolustusjärjestelmään liittyvä sietokyky on huonontunut. Nyt ymmärretään, että pitää miettiä, että miten sitä sietoa saataisiin paremmin.

Nyt siis ainoastaan erityisen vaikeasti allergisia kehotetaan välttämään allergian aiheuttajaa. Muille viesti on, että sietokykyä voi vähitellen kasvattaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.