Olavinlinnaan mittava remontti

Oopperoiden esityspaikkana toimiva Olavinlinna Savonlinnassa.

Viimeksi Olavinlinnassa tehtiin iso restaurointi 1970-luvulla. Nyt korjataan muun muassa muurien halkeamia.

Olavinlinnan korjaustyöt saivat vauhtia, kun valtion mukaantulo kustannuksiin varmistui tänään.

Päivällä Olavinlinnassa jo kartoitettiin muurien halkeamia, joiden korjaaminen on Suomessa tehtävien linnaremonttien mittavin urakka. Museovirasto haluaa turvata näin sekä turistien että oopperajuhlille tulevien turvallisuuden.

Lämpöjännityksestä ja kosteudesta aiheutuvia vaurioita löytyi Olavinlinnan pikkuholvien ohella myös oopperasalissa.

- Ihan ensimmäisiä asioita on esiintymislavan takainen itäpatteri ja sen kivien kiinnittäminen niin, että ne eivät pääse sieltä putoamaan, kertoo Linnat-yksikön esimies Anne Parikka Museovirastosta.

- Halkeamia, jotka syntyvät ensin pieninä hiushalkeamina. Sen jälkeen vesi pääsee niihin sisään ja sitten vaurioituminen alkaa kasvaa, kuvailee muuriasiantuntija Eero Kotkas Insinööritoimisto Matti Ollilasta Olavinlinnan muurien ongelmia.

Oopperajuhlien esiintyjät käyttävät myös itäpatterin takaisia sisätiloja, jotka vaativat korjausta.

Savonlinnan oopperajuhlat 2008

- Sisätiloissa tutkitaan, onko niissä muuta kuin kosteutta. Jos kosteutta on, niin sitten mietitään, pystytäänkö se korjaamaan ennen oopperakauden alkua. Jos ei pystytä, niin osoitetaan muita tiloja oopperajuhlakäyttöön, kertoo Anne Parikka.

Viimeksi Olavinlinnassa tehtiin iso restaurointi 1970-luvulla. Ajan hammas on nakertaunut linnaa, sillä Olavinlinnan tutustuu vuosittain 90 000 turistia.

- Tämän lisäksi heinäkuussa käy 68 000 vierasta oopperajuhlilla. Totta kai se kuluttaa linnaa. Mutta linnathan ovat nimenomaan kansallisomaisuutta ja niiden pitää olla auki yleisölle. Kaikilla pitää olla pääsy tulla tutustumaan meidän historiallisiin kohteisiimme, Parikka toteaa.

- Tämä on todella linnan näköinen. Muut linnat on rakennuksia, mutta tämä on luonnonkivikokonaisuus, joka on ainakin Suomen oloissa aika lailla ainutlaatuinen, Kotkas kuvailee.

Ainutlaatuisuuden vaalimiseen löytyi rahaa valtion lisäbudjetista 1,5 miljoonaa euroa. Massiivisin remontti tehdään Olavinlinnassa, mutta osansa rahapotista ottavat myös Hämeenlinnan ja Tamminiemen remontit.

Lue myös:

    Uusimmat