Mainos

Ojala: Yt-lain alkuperäinen tarkoitus palautettava

Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Arto Ojala arvostelee ammattiyhdistysliikettä kohtuuttomista vaatimuksista yhteistoimintalain muuttamiseksi. Ojalan mielestä keskustelu työelämän kehittämisestä on mennyt "jälleen kerran täysin nurinkuriseksi", kun työpaikkojen uskotaan säilyvän vain lainsäädäntöä kiristämällä.

Ojala korostaa, että irtisanomissuojan tiukentaminen ei tuo helpotusta epävarmaan taloudelliseen tilanteeseen ja kovenevaan kansainväliseen kilpailuun, joten yritysten ja työpaikkojen ainoa pelastus on menestyvä liiketoiminta.

Vierumäellä tänään puhunut Ojala sanoi, että ay-liike toimii suorastaan vastuuttomasti ja jopa herjaavasti väittäessään, että yritykset vähentävät väkeä heppoisin perustein. Ojala muistutti, että irtisanomiset ja lomautukset ovat aina raskaita prosesseja molemmille osapuolille, eikä niihin ryhdytä kuin pakon edessä.

- Jokainen yritysjohtaja tietää myös sen, että lähivuosina Suomessa on pula ammattitaitoisesta työvoimasta ja osaajista on pidettävä kiinni viimeiseen saakka.

Ojala neuvookin ratkaisemaan viime aikoina kiihtyneet kiistat yt-lain muuttamistarpeesta palauttamalla laille sen alkuperäinen tarkoitus.

- Yt-laista on tehtävä kehittämislaki, jonka avulla henkilöstön tiedot ja taidot saadaan hyödyntämään yrityksen toimintaa ja työolosuhteita. Tämä tulisi muistaa, kun hallitus ja työmarkkinajärjestöt aloittavat hallitusohjelmaan kirjatun yt-lain kokonaisuudistuksen.

Ojala muistutti, että nykyisenkin yt-lain tarkoituksena on kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden työoloja, vaikka käytännössä yt-menettelyissä on kyse lähinnä työsuhdeturvasta ja erilaisten määräaikojen noudattamisesta.

- Laki on täynnä vaikeaselkoisia, sekavia ja epäjohdonmukaisia säännöksiä, eripituisia määräaikoja ja kovia sanktioita, jos yritys ei osaa noudattaa kaikkia menettelytapoja. Toiminnan kehittäminen yhteistyössä on jäänyt taka-alalle.

Ojalan mielestä yritykset ovat yrittäneet pitää kiinni työntekijöistään ja pystyneet jopa lisäämään työpaikkoja, vaikka tuotanto on kasvanut hitaasti kahden viime vuoden aikana. Henkilöstön supistamisella on myös voitu turvata yrityksen muut työpaikat ja luoda yritykselle mahdollisuus kasvaa jäljelle jäävissä toiminnoissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.