Oikotie.fi:ssä kalasteltiin "varausmaksuja" valeasunnoilla – härskit huijarit käyttivät tunnetun välittäjän tietoja

Oikotie Asunnot -palvelussa ilmeni viime viikonlopun aikana kymmeniä huijausilmoituksia vuokrattavista asunnoista. Ilmoitukset oli tehty varastetuilla helsinkiläisen vuokra-asuntoja välittävän yrityksen tunnuksilla.

Helsingin TakuuVuokraus Oy:n toimitusjohtaja Pekka Liestalo sai lauantaina iltapäivällä soiton asiakkaalta, joka kysyi lisätietoja yrityksen julkaisemasta vuokra-asuntoilmoituksesta, jossa pyydettiin ennakkovarausmaksua.

Liestalo selvitti asiaa ja havaitsi, että huijarit olivat julkaisseet hänen yrityksensä tunnuksilla valekohteita, joita oli viikonlopun aikana yhteensä reilut 30 kappaletta.

"Voisi kuvitella, että joku päivystys olisi olemassa tällaisia tilanteita varten."

– Yritin olla yhteydessä Oikotielle ja Sanoman helpdeskiin lauantaina ja sunnuntaina, mutta he eivät voineet auttaa.

Oikotien oma asiakaspalvelu on avoinna vain arkisin. Niinpä huijausilmoitukset olivat sivustolla viikonlopun yli.

– Voisi kuvitella, että joku päivystys olisi olemassa tällaisia tilanteita varten, kritisoi Liestalo.

Oikotien tuotepäällikkö Tommi Kivisaaren mukaan huijaukseen käytetty tili on suljettu sunnuntaina, ja kaikki ilmoitukset poistettu maanantaiaamuna. Hän kertoo, että viikonloppupäivystykseen ei ole toistaiseksi ollut suurta tarvetta.

– Tämän tapauksen myötä asia on tullut uudelleen pohdittavaksi ja valmiustasoa nostetaan. Olemme myös ottamassa käyttöön automatiikkaa, jolla pyrimme puuttumaan tällaisiin tilanteisiin. Otamme kaikki huijausyritykset vakavasti, Kivisaari kertoo.

"Liian hyvää ollakseen totta"

Pekka Liestalon mukaan huijarit olivat onnistuneet luomaan Oikotie.fi-sivustolle kymmenittäin houkuttelevia vuokrakohteita. Ilmoituksissa pyydettiin maksamaan ennakkovarausmaksu, jos halusi asunnon.

"Asunnosta ei koskaan kannata maksaa mitään näkemättä ensin kohdetta."

Kivisaari arvioi, että huijareiden tarkoituksena on ollut juuri ennakkomaksujen huijaaminen tekaistuilla, näyttävillä ilmoituksilla. Hän muistuttaa, että väärennetyt kohteet tai huijausyritykset voi tunnistaa poikkeuksellisen hyvistä hinnoista tai vuokraehdoista.

– Jos ilmoitus näyttää liian hyvältä ollakseen totta, siihen kannattaa suhtautua vähintään varauksella. Asunnosta ei koskaan kannata maksaa mitään näkemättä ensin kohdetta.

Asiakkaisiin oltu yhteydessä

Kivisaaren mukaan Oikotie on ollut yhteydessä kaikkiin asiakkaisiin, jotka jättivät yhteydenottopyyntöjä huijauskohteista, ja heitä on varoitettu lähettämästä ennakkomaksuna pyydettyä rahaa.

– Tietoomme ei ole tullut yhtään tapausta, jossa huijaus olisi onnistunut ja raha vaihtanut omistajaa.

Hän ei kerro, kuinka monta asiakasta ehti jättää yhteydenottopyynnön. Kivisaari huomauttaa, että Oikotien käyttäjätiedot eivät ole olleet vaarassa tai tietomurron kohteena.

Helsingin TakuuVuokraus ei osaa sanoa, miten heidän tunnukset ovat päätyneet huijareiden käsiin. Yritys on tehnyt rikosilmoituksen asiasta poliisille, ja Oikotie kertoo tekevänsä rikosilmoituksen.

Asiasta uutisoi ensin Talouselämä.

Lue myös:

    Uusimmat