Oikeusturva ei toteudu julkisissa hankinnoissa

Virheellinen hankinta joudutaan entistä useammin käynnistämään, koska markkinaoikeus ei ehdi käsitellä valituksia ajoissa. Hyvitysmaksun saaminen virheellisestä kilpailuttamisesta on yrityksille kuitenkin erittäin vaikeaa.

Markkinaoikeus on käytännössä hukkunut julkisten tarjouskilpailun hävinneiden yritysten tekemiin kanteluihin. Vireillä on lähes 500 juttua, joissa yritykset hakevat korvausta kokemastaan vääryydestä. Suuri osa jutuista makaa oikeudessa yli vuoden.

- Se on todella liian pitkä aika, koska usein hankintakausikin on vuoden mittainen eli kun jutut ovat meillä yli vuoden ne muuttuvat käytännössä hyvitysmaksuasioiksi, kertoo markkinaoikeuden ylituomari Olli Mäkinen.

Juuri tähän seikkaan yritysten oikeusturva kaatuu, sillä hankintapäätökset on pakko panna toimeen vaikka niistä on valitettu. Hyvitysmaksun saaminen virheellisestä tarjouskilpailusta vaatii yrityksiltä kuitenkin syvällistä alan osaamista, jota on aniharvalla. Nyt onkin käynyt niin, että monet virheet julkisissa hankinnoissa jäävät sekä korjaamatta että korvaamatta.

- Lain epäkohta ja paradoksi on se, että mitä enemmän rikkoo lakia, sitä vaikeampi on jälkikäteen sanoa kuka olisi virheettömässä menettelyssä voittanut. Eli kärjistäen: kun ei kilpailuta ollenkaan niin selviää kuin koira veräjästä, koska mitään seuraamuksia ei tule, Mäkinen linjaa.

Jutturuuhkan synnyttämässä tilanteessa laki toimii siis erittäin huonosti. Osasyyllisiä ovat kuitenkin myös yritykset, moni kantelu kun tehdään kilpailijoiden kiusaksi ja kostona hävitystä tarjouskilpailusta.

- Onko mitään järkeä, että kaikkein pienimmät muutaman tuhannen seurakuntien aitat tai kynnysmatot on meillä käsiteltävänä, ylituomari Mäkinen kysyykin.

Markkinaoikeus saa syyskuun alussa viisi uutta tuomaria sumaa purkamaan. Uudet virat ovat valtion hallinnossa säästöjen aikana erittäin harvinainen poikkeus. Siitä huolimatta jutturuuhkan purkaminen kestää vielä useita vuosia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat