Oikeustoimittajat: Tiedoista ei koskaan makseta poliisille

Oikeustoimittajat-yhdistyksen tuoreen kyselyn mukaan kukaan yhdistyksen jäsenistä ei ole maksanut poliisille palkkiota saamistaan tiedoista. Valtaosa jäsenistä ei ole koskaan uransa aikana edes saanut poliisilta minkäänlaista salaista tietoa.

Entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) väitti taannoin Helsingin Sanomissa ja Radio Rockin haastattelussa, että jotkut poliisit hankkivat sivutuloja myymällä salassa pidettäviä tietoja kiinnostusta herättävistä kansalaisten keskeneräisistä rikosepäilyistä.

Väite herätti kummastusta toimittajissa, ja Oikeustoimittajat teki lähetti jäsenilleen sähköpostikyselyn.

– Soininvaaran motiiveja en osaa arvella. Lähdettä voi arvuutella, yhdistyksen puheenjohtaja MTV3:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä sanoo.

Oikeustoimittajilta kysyttiin, kuinka usein joku poliisimies on oma-aloitteisesti antanut heille salassa pidettävää tietoa. Vastaajista 55,1 prosenttia kertoi, ettei ole koskaan saanut tällaista tietoa. Salaisia tietoja saaneista valtaosa kertoi tällaista tapahtuvan hyvin harvoin. Pari jäsentä kertoi saavansa salaista tietoa muutaman kerran vuodessa; sen useammin ei kukaan.

Salaista tietoa ei kuitenkaan osteta. Kaikki oikeustoimittajat vastasivat yksiselitteisen kielteisesti kysymykseen, ovatko he joskus uransa varrella maksaneet poliisimiehelle palkkion saadakseen salaista tietoa.

– Ikävä kyllä moni mielenkiintoinen uutinen on kaatunut siihen, että se ei ole ollut totta. Tämän oikeustoimittajien kyselyn perusteella väite siitä, että poliiseille maksettaisiin tiedoista ei pidä paikkaansa, Sipilä sanoo.

Pitkään alalla olleilla oikeustoimittajilla on kyselyn perusteella enemmän kokemusta tietovuodoista kuin vasta alalle tulleilla. Alle kaksi vuotta oikeustoimittajina työskennelleistä yli 80 prosenttia sanoo, ettei ole koskaan saanut salaista tietoa poliisilta. Yli viisi vuotta alalla olleista hieman yli puolet kertoo saaneensa salaista tietoa.

Tiedon laatua ei kyselyssä selvitetty. Kyselystä ei myöskään voi päätellä, ovatko tietovuodot yleistyneet viime vuosina.

"Onneksi journalismia ei tehdä soininvaaralaisittain"

Oikeustoimittajilta kysyttiin myös näkemystä siitä, kuinka usein poliisit ylipäänsä vuotavat salassa pidettävää tietoa. Toimittajat pitivät tapauksia harvinaisina. Noin 45 prosenttia arveli, ettei tietovuotoja tapahdu juuri koskaan. Lähes yhtä suuri osa arvioi, että niitä tapahtuu harvoin, ja noin 15 prosenttia jäsenistä arveli, että tietovuotoja tapahtuu toisinaan.

Ilta-Sanomien eilen haastattelema Osmo Soininvaara sanoo, ettei enää muista, kuka rikostoimittaja hänelle tietojen myymisestä kertoi. Joka tapauksessa hän kuuli asiasta kertomansa mukaan eduskunnan kahvipöydässä.

– Minä en muista ihmisiä niin hyvin kuin lauseita, jotka sanotaan, Soininvaara sanoo Ilta-Sanomien nettilehdessä.

Sipilän mukaan toimittajien on oltava lähteidensä suhteen tarkempia kuin entisten kansanedustajien.

– Onneksi rikos- ja oikeusjournalismia ei kuitenkaan tehdä soininvaaralaisittain kahvilapuheiden perusteella. Toimittajat toki saavat vihjeitä – kahviloissakin –, mutta ennen niiden julkaisemista ne pitää tarkistaa, Sipilä sanoo.

Kyselyyn vastasi 49 jäsentä, ja vastausprosentiksi tuli siten 63,6.

Oikeustoimittajiin kuuluu 77 jäsentä. Noin puolet jäsenistä on pääkaupunkiseudulta. Kolmannes jäsenistä on naisia.

Lue myös:

    Uusimmat