Mainos

Oikeustoimittajat sättii suojelupoliisia salailusta

Suojelupoliisi saa oikeustoimittajilta vuosittaisen Sumuverho -palkinnon. Yhdistyksen mukaan supo pyrkii salamaan kaiken hallussaan olevan aineiston. Yhdistys palkitsi Valokeilalla tänä vuonna Helsingin käräjäoikeuden.

Oikeustoimittajien yhdistys arvostelee suojelupoliisia turhasta salailusta. Yhdistys antoi vuosittaisen Sumuverho -palkinnon supolle. Helsingin käräjäoikeus sen sijaan palkittiin julkisuuden edistämisestä vuoden 2007 Valokeilalla.

Sumuverhon perustelujen mukaan suojelupoliisi pyrkii järjestelmällisesti salaamaan kaiken hallussaan olevan aineiston riippumatta todellisesta salailutarpeesta. Suojelupoliisi on soveltanut valtion turvallisuuden käsitettä niin laajasti, että salailuperuste on menettänyt uskottavuutensa.

Supo on pyrkinyt salaamaan muun muassa tilinpäätöksensä ja päättyneet tutkintansa.

Yhtenä esimerkkitapauksena oikeustoimittajat mainitsivat niin sanotun Tiitisen listan. Lista pysyy edelleen kassakaapissa, vaikka listan julkistamista ovat pitäneet perusteltuna mun muassa salaamisesta alun perin päättäneet tahot.

Valokeila tiedottamisesta

Myönteisestä suhtautumisesta julkisuuteen oikeustoimittajat palkitsi Helsingin käräjäoikeuden, joka on johdonmukaisesti tehnyt tiedotteita vireillä olevien, julkista kiinnostusta herättäneiden juttujen käsittelyvaiheista.

Tiedotteet ovat olleet selkeitä, ja ne ovat sisältäneet olennaiset tiedot jutuista. Helsingin käräjäoikeuden tiedotustoiminta on vähentänyt tiedotusvälineiden tarvetta soitella käräjäoikeuden kansliaan ja siten myös osaltaan helpottanut kansliahenkilökunnan paineita.

Oikeustoimittajien mukaan käräjäoikeus on myös osoittanut esimerkillisyyttä avaamalla taloon avoimen wlan-verkon ja huolehtinut viime aikoina siitä, että turvasalia käytetään nykyisin enää vain todella poikkeuksellisten rikosasioiden käsittelyyn.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.