Mainos

Oikeustoimittajat palkitsi myrkkyhoitajan mielentilasta kertoneen käräjäoikeuden

Myrkkyhoitajan mielentilatutkimuksen keskeisen sisällön julkistaminen toi Oikeustoimittajat ry:n Valokeila-palkinnon Helsingin käräjäoikeuden kokoonpanolle. Hoitaja surmasi useita iäkkäitä potilaitaan, ja mielentilan sisällön julkaiseminen avasi teon motiiveja. Vuosittain jaettavan salailupalkinnon, Sumuverhon, sai Ulvilan murhajutun esitutkinta-aineiston lähes kokonaan pimittänyt Satakunnan poliisi.

- Valokeila-palkinto myönnetään Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä julkistaa iäkkäiden potilaidensa murhista ja murhayrityksistä syytetyn perushoitajan mielentilalausunnon johtopäätösosio. Ratkaisun tekivät käräjätuomari Markku Saalasti oikeuden puheenjohtajana, käräjätuomari Timo Niemi toisena ammattituomarina sekä kolme lautamiestä, yhdistys toteaa tiedotteessa.

Oikeustoimittajat ry:n perustelujen mukaan oikeus punnitsi järkevästi vastakkain syytetyn oikeutta yksityisyyteen ja yleisön oikeutta tietoon. Mielentilalausunnon julkistaminen toi edes osittain selitystä henkirikossarjalle, joka muutoin olisi jäänyt täysin selittämättömäksi. Ratkaisu oli omiaan edistämään ymmärrystä ilmiöstä ja ehkäisemään ennalta vastaavia tekoja. Oikeustoimittajat ry haluaa kannustaa tuomioistuimia vastaisuudessakin julkistamaan mielentilalausuntoja soveltuvin osin yleisen edun sitä vaatiessa, sillä ne antavat usein syvällisemmän kuvan rikosten syistä ja vaikuttimista kuin monesti pinnalliseksi jäävä esitutkinta.

Sumuverho poliisille

Sumuverho-palkinto myönnettiin Satakunnan poliisille, joka salasi valtaosan niin sanotun Ulvilan murhan esitutkinta-aineistosta. Satakunnan poliisi salasi yli 80 prosenttia valtavaa huomiota saaneen murhajutun esitutkintapöytäkirjoista ja niiden liitteistä.

- Ellei Satakunnan käräjäoikeus olisi myöhemmin julkistanut aineistoa, pimentoon olisi jäänyt suurin osa jutun keskeisestä näytöstä ja todistusaineistosta. Julkista käsittelyä ja kritiikkiä vaille olisivat jääneet myös poliisin epäkonventionaaliset tutkintamenetelmät kuten soluttautuminen ja epäillyn asunnon kuuntelu, yhdistys perusteli Sumuverhoa.

Oikeustoimittajat ry:n mielestä poliisin salailu vaaransi vakavalla tavalla syytetyn oikeusturvan ja yleisön oikeuden saada tietoa. Salailua perusteltiin asianosaisten yksityisyyden suojalla, mutta se herätti perustellun epäilyn, että pyrkimyksenä oli tosiasiassa myös peitellä poliisin omia virheitä ja laiminlyöntejä.

Oikeustoimittajat ry jakaa vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä. Yhdistykseen kuuluu noin 80 rikos- ja oikeusasioita uutisoivaa toimittajaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.