Oikeuspoliittinen tutkimus: Suomi on jo sitoutunut Emuun

Eduskunnan Emun kolmatta vaihetta koskeva päätös on luonteeltaan poliittinen ja voidaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä. Tänään julkistetun oikeuspoliittisen tutkimuksen mukaan Suomi on jo sitoutunut yhteiseen rahaan.

Juridisesti Suomi sitoutui Maastrichtin sopimusvelvoitteisiin ja siihen liittyvään yhteiseen rahaan jo silloin, kun eduskunta päätti EU-jäsenyydestä.

Eduskunta ei tosin tuolloin tainnut kovinkaan vahvasti uskoa koko Emun toteutumiseen. Syntyneestä sopimusvelvoitteesta johtuen eduskunnan itselleen varaama oikeus päättää Emusta on valtiosääntötutkijan mukaan vain poliittinen, ja voidaan tehdä eduskunnassa yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Eduskunnan kantaa voidaan selvittää esimerkiksi tiedonannolla tai Emua jotenkin sivuavalla lakiesityksellä.

Päätöksen Emuun mukaan tulevista maista tekee EU:n neuvosto edellytykset täyttävien maiden joukosta. Poliittisesti on kuitenkin epätodennäköistä, että se ottaisi mukaan vastentahtoisen maan.

EU:n neuvostossa Suomea valtiosääntötutkijan mukaan edustaa pääministeri, joka puolestaan on poliittisesti vastuunalainen eduskunnalle. Hallitusmuodon maininta markasta Suomen rahana ei muodosta estettä Emulle, sillä sekin ristiriita huomioitiin jo EU-liittymissopimuksessa.

Sen sijaan tutkijan mukaan eduskuntakäsittelyssä oleva Suomen Pankkia koskeva lakiesitys on ristiriidassa sen hallitusmuotopykälän kanssa, joka puhuu eduskunnan hoidossa olevasta Suomen Pankista.
(MTV3/Tarja Jokela)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat