Mainos

Oikeusoppineet: Sundqvist-sopimus voidaan purkaa

Oikeusoppineiden mielestä on mahdollista, että viime viikolla törkeästä velallisen epärehellisyydestä tuomitun Ulf Sundqvistin ja Arsenal-Sillan välinen sopimus on mahdollista purkaa.

Sundqvist ja Arsenal-Silta solmivat vuonna -97 sopimuksen, jonka mukaan kummallakaan osapuolella ei ole toista kohtaan enää mitään vaatimuksia.

MTV3:n televisiouutisten mukaan oikeusoppineiden mielestä Sundqvistin viimeviikkoinen tuomio asettaa kuitenkin kolme vuotta sitten solmitun sopimuksen uuteen valoon.

Alunperin STS-pankin entiseltä johtajalta Ulf Sundvistiltä vaadittiin pankkikriisisotkuista 9 miljoonan markan korvaus valtiolle. Arsenal-Sillan kanssa solmitussa sopimuksessa summa tippui 1,2 miljoonaan markkaan, jonka Sundqvist myös maksoi.

Hovioikeuden mielestä Sundqvist kuitenkin pimitti tulojaan samaan aikaan, kun hän oli miljoonien markkojen vahingonkorvausvelassa Arsenal-Sillalle. Tästä syystä oikeusoppineet ovat alkaneet nyt pohtia, oliko korvaussopimus alunperinkään pätevä.

- On todennäköistä, että sopimus on purettavissa jos Sundqvist on salannut tulojaan sopimusta tehtäessä, kertoo vahingonkorvausoikeuden professori Mika Hemmo Helsingin yliopistosta.

Valtiolla on nyt mahdollisuus riitauttaa Sundqvistin ja Arsenal-Sillan välinen korvaussopimus.

On valtion asia esittää näyttö siitä, että sopimuksentekohetkellä ei osattu varautua Sundqvistin todellisiin tuloihin. Sopimusoikeus olettaa kuitenkin, että molemmat osapuolet toimivat lain mukaan.

- Normaalissa tilanteessa ei tarvitse varautua siihen, että vastapuoli antaa vääriä tietoja, huomauttaa velvoiteoikeuden professori Juha Pöyhönen Lapin yliopistosta.

Ongelmaksi muodostuu se, että itse sopimus on melko niukkasanainen. Kolme vuotta vanhaa sopimusta jouduttaisiin tulkitsemaan niin sanotusti rivien välistä.

Valtion motiivina sopimuksen purkuun voisivat moraalisten syiden lisäksi olla myös taloudelliset.

Oikeusoppineiden mielestä koko sopimus on alunalkaenkin epätavallinen. Sitä ei todennäköisesti olisi tehtykään, jos Sundqvistin todelliset tulot olisivat olleet tiedossa.

MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.