Mainos

Oikeusministeriö: Ylen sakkouutisoinnissa virhe

Oikeusministeriön mukaan Yle uutisoi eilen virheellisesti sakkouudistuksen vaikutuksista rikollisuuteen. Illan tv-uutiset kertoivat, että uudistuksen jälkeen esimerkiksi myymälävarkaudet ovat lisääntyneet. Lisäksi valtion todettiin menettäneen sakkotuloja kymmenisen miljoonaa euroa parissa vuodessa.

Ministeriön oman tiedotteen mukaan väite, että uusi laki olisi lisännyt rikollisuutta, on osoitettu vääräksi juuri tätä kysymystä koskeneella erillistutkimuksella. Tutkimuksen tiivistelmässä todetaan, että uudistus ei ole lisännyt varattomien tekemiä näpistyksiä eikä muitakaan sakkorikoksia. Ministeriön tiedotteen mukaan YLEn uutisen laatineelle toimittajalle oli kerrottu, että tällainen tutkimus on olemassa.

Väärä on myös toinen keskeinen väite, jonka mukaan lainsäädännön uudistaminen olisi lisännyt sakkomaksujen laiminlyöntejä. Rangaistusmääräyksiä on annettu vuosina 2009 ja 2010 merkittävästi vähemmän kuin vertailuvuonna 2008. Kun määräyksiä annettiin vuonna 2008 noin 255 000, vuonna 2010 lukumäärä oli noin 211 000. Toinen selitys on siinä, että perintätulos paranee ajan kuluessa. Tämän vuoksi vuonna 2008 määrätyistä sakoista on luonnollisesti ehditty saada perityksi suurempi osuus kuin vuonna 2010 määrätyistä.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) oikaisee julkisuudessa esiintyneitä käsityksiä tiedotustilaisuudessa huomenna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.