Mainos

Oikeusministeriö: Vankien terveydenhoidon kustannusjako selkiinnytettävä

Oikeusministeriön vankeinhoito-osasto vaatii selkiinnyttämistä vankien terveydenhuollosta aiheutuviin kustannuksiin valtion ja kuntien välillä.

Vankeinhoito-osaston mielestä työnjako on jäänyt epäselväksi myös asiaa selvittäneen oikeusministeriön työryhmän käsittelyssä. Myös työryhmä ehdottaa erityisen neuvottelukunnan asettamista. Siihen kuuluisi edustajia oikeusministeriön vankeinhoito-osastosta, vankeinhoitolaitoksesta, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Suomen kuntaliitosta sekä terveydenhuollon ja päihdehuollon paikallistasolta.

Kiistaa kustannuksista on käyty kahden leirin välillä. Nykykäytännön mukaista kustannusten kuulumista valtiolle ovat kannattaneet sosiaali- ja terveysministeriö ja kuntaliitto, kun taas valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön edustajat kannattavat osan kustannuksista siirtämistä kunnille. Näitä olisivat rangaistuslaitoksen ulkopuolella oleva erikoissairaanhoito, päivystystapauksissa terveyskeskuksissa annettava hoito ja eräät tartuntatautien hoitoon tarkoitetut lääkkeet.

Työryhmä päätyi esittämään kahta eri vaihtoehtoa. Toisen mukaan valtion tulisi maksaa vankien terveydenhuollon kustannukset kokonaisuudessaan, toinen näkökanta puoltaa vankilan ulkopuolella julkisen terveydenhuollon piirissä annettavan hoidon jäämistä vangin kotikunnan kustannettavaksi. Kesäkuun alussa tuli mahdolliseksi uusi järjestelmä, jonka mukaan päihdehuollon tarpeessa oleva vanki voidaan sijoittaa määräajaksi vankilan ulkopuoliseen laitokseen. Päihdehuollon ollessa osa vangin osallistumisvelvollisuuden täyttämistä sen maksaisi vankeinhoitolaitos.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.