Oikeusministeriö valmistelee vaalijärjestelmän uudistusta

Ministeriön mukaan pienten ja suurten vaalipiirien ehdokkaat ovat nykyjärjestelmässä eriarvoisessa asemassa. Vaaliuudistusta ovat viime päivinä vaatineet etenkin vihreät.

Oikeusministeriö on valmistellut hallitusneuvotteluihin vaihtoehtoja vaalijärjestelmän uudistamiseksi.

Sanomalehti Kalevan mukaan todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään mallia, jossa pienistä vaalipiireistä muodostettaisiin suurempia vaalialueita. Ehdokkaat asetettaisiin edelleenkin vaalipiireittäin, mutta paikat jaettaisiin vaalialueen yhteenlaskettujen äänien perusteella.

Ministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan nykyisessä järjestelmässä pienten ja suurten vaalipiirien ehdokkaat ovat eriarvoisessa asemassa. Pienissä vaalipiireissä pienten puolueiden on käytännössä lähes mahdotonta saada ehdokkaansa läpi ilman vaaliliittoa. Jääskeläisen mielestä vaaliliitot saattavat kuitenkin vaikeuttaa äänestäjän tahdon toteutumista.

- Vaaliliittoja voidaan pitää erityisen ongelmallisena niissä tilanteissa, joissa vaaliliiton muodostavat sellaiset puolueet, joiden aatemaailma on selkeästi erilainen, Jääskeläinen sanoo lehden haastattelussa.

Vaaliuudistusta ovat viime päivinä vaatineet etenkin vihreät. Puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg jäi valitsematta eduskuntaan, vaikka hän sai toiseksi eniten ääniä Pohjois-Karjalan vaalipiirissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat