Mainos

Oikeusministeriö: Sakotusoikeus pois pysäköinninvalvontafirmoilta

Oikeusministeriössä juuri valmistuneen lakiluonnoksen mukaan yksityisten yritysten toiminta pysäköinninvalvonnassa rajattaisiin viranomaisia avustavaksi ja luvanvaraiseksi.

Kunnan pysäköinninvalvoja tai poliisi voisi käyttää pysäköinninvalvonnassa yksityisellä alueella apunaan sellaista yritystä, jolla olisi pysäköinninvalvontalupa. Valvonnassa avustamiseen vaadittaisiin myös alueen omistajan tai haltijan suostumus. Aloite avustajan käyttämiseen tulisi käytännössä alueen omistajalta tai haltijalta, esimerkiksi kiinteistöyhtiöltä.

Pysäköintivirhe todettava kuvaamalla

Pysäköinninvalvontaluvan haltijan palveluksessa olevien valvonta-avustajien tulisi todentaa epäilemänsä pysäköintivirhe esimerkiksi kuvaamalla ja tehdä kunnalle tai poliisille esitys seuraamuksen määräämiseksi. Viranomainen päättäisi pysäköintivirhemaksusta, kirjallisesta huomautuksesta tai toimenpiteistä luopumisesta.

Pysäköintivirhemaksut saisi valtio tai kunta. Pysäköinninvalvonnassa avustavalle mahdollisesti maksettavasta korvauksesta voitaisiin sopia avustajan ja kunnan tai poliisin kesken. Lisäksi yksityisen alueen omistaja tai haltija voisi maksaa korvausta avustajalle.

Aluehallintovirasto myöntäisi pysäköinninvalvontaluvan sille, joka täyttää laissa säädetyt edellytykset. Valvonta-avustajia koskevien edellytysten täyttymistä valvoisi kunta tai poliisi.

Nykyinen laki epäselvä

Laissa ei nykyisin ole säännöksiä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Eduskunta hylkäsi maaliskuussa 2011 lakiesityksen yksityisestä pysäköinninvalvonnasta, koska perustuslakivaliokunta oli linjannut, että pysäköinninvalvonnassa on kyse merkittävästä julkisen vallan käytöstä. Pysäköinninvalvonnan antaminen muulle kuin viranomaiselle edellyttäisi valiokunnan mukaan muun muassa toiminnan rajaamista ja voimakkaamman julkisyhteisön kontrollin turvaamista.

Tällä hetkellä yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittaa Suomessa arviolta 50-120 yritystä. Ne valvovat pysäköintiä kiinteistön omistajan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.