Mainos

Oikeusministeriö lieventämässä kytkykaupan rajoituksia

Oikeusministeriö valmistelee kuluttajansuojalakiin muutoksia, joilla niin sanotun kytkykaupan rajoituksia lievennettäisiin. Tekeillä oleva lakiluonnos mahdollistaisi erilaisten kaupanpäällisten tarjoamisen ja sallisi toisiinsa liittymättömistä tuotteista kootut pakettitarjoukset.

Nykyinen lainsäädäntö on varsin tiukka: Sen mukaan kulutushyödykkeitä saa markkinoida yhdessä vain, jos niillä on selvä asiallinen yhteys keskenään. Esimerkiksi kuulakärkikynän saa siis tarjota kaupanpäällisiksi kirjoituslehtiön ostajalle, mutta ei aikakauslehden tilaajalle.

-Nykyisellään pykälä on ehkä kuluttajansuojankin kannalta tarpeeton. Ongelmana uudistuksessa on lähinnä se, miten varmistetaan että kuluttaja jatkossa pystyy vertailemaan erilaisten lisäetutarjousten ja hyödykepakettien edullisuutta keskenään, selvittää muutosta valmisteleva lainsäädäntöneuvos Marjo Lahelma.

Lainmuutosta valmistelevan työryhmän on määrä saada luonnoksensa valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Mikäli lausuntokierros ei tuo esiin kovin suurten muutosten tarvetta, laki saattaa tulla eduskunnan käsiteltäväksi jo tämän vuoden syysistuntokaudella.

Samassa yhteydessä kuluttajansuojalakiin on tarkoitus tehdä ne muutokset, joihin vertailevaa mainontaa koskeva EU-direktiivi velvoittaa. Nykyisessä laissa ei ole erikseen säädöksiä vertailevasta mainonnasta, vaan siihen sovelletaan samoja periaatteita kuin muuhunkin mainontaan. Yksityiskohtaisempia ohjeita sisältävä EU-direktiivi hyväksyttiin lokakuussa.

-Asiallisesti ei ole kyse kovinkaan suurista eroista. Nykyisen lain mukaan mainonta ei saa olla hyvän tavan vastaista, muuten sopimatonta tai harhaanjohtavaa. Nyt lähinnä täsmennetään, mikä on hyvän tavan vastaista tai sopimatonta, kertoo Lahelma.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.