Mainos

Oikeusministerin seuraajasta nousemassa kädenvääntö USA:ssa

Vahvoja ehdokkaita ovat tällä hetkellä kotimaan turvaviraston johdossa oleva Michael Chertoff, senaattori Joseph Lieberman, republikaanisenaattori Orrin Hatch ja entinen liittovaltion syyttäjä Asa Hutchinson.

Yhdysvaltain oikeusministerin Alberto Gonzalesin seuraajan nimityksestä odotetaan syksyllä melkoista poliittista sapelinkalistelua. Gonzales ilmoitti erostaan eilen, ja sen jälkeen alkoi välitön huhumylly mahdollisista seuraajaehdokkaista.

Demokraattien käsissä oleva kongressi vahvistaa presidentti George W. Bushin ehdokkaan nimityksen, jos vahvistaa. Gonzalesin eroa pitkään vaatinut puolue on sanonut, että Bushin hallinto on käyttänyt oikeusministeriötä puoluepolitiikan välikappaleena, ja se vaatii ministeriöön uutta kuria. Tämä johtaa siihen, että Bushin ehdokas joutuu varsin raakaan syyniin kongressissa.

Chertoffin nimi liian aikaisin esillä

Eniten esillä ollut nimi pikaveikkailuissa on nykyinen kotimaan turvaviraston johdossa oleva Michael Chertoff. Demokraateille hän ei kuitenkaan sovi. Chertoffin painolastina on se, että hän oli vastuussa pahasti pieleen menneistä pelastustöistä hurrikaani Katrinan jälkeen.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan liian aikaisin esillä olevat nimet eivät pääse muutenkaan loppusuoralle.

- Valkoinen talo heittää ilmaan usein koepallon, totesi presidentti Bill Clintonin entinen neuvonantaja Paul Begala CNN-uutisille.

- Tämän tietävät tahot, jotka vastustavat vaikkapa Cherfoffia. Ne alkavat pitää nimeä esillä, tämä ärsyttää Bushia ja mahdollinen nimitys kuolee siihen, Begala selitti.

Demokraatti peliin?

Chertoffin nimen lisäksi esillä on ollut jo melkoinen valikoima mahdollisia ehdokkaita. Yllättävin on ollut senaattori Joseph Liebermanin nimi, mutta tämä nimitys olisi Bushilta varsin viekas veto. Entinen demokraattipuolueen jäsen ja nykyisin riippumattomana demokraattina senaatissa oleva Lieberman kannattaa Irakin sotaa, ja demokraattien olisi vaikea vastustaa hänen nimitystään.

Liebermanin nimitys tarkoittaisi käytännössä myös sitä, että hänen pitäisi jättää senaatti ja hänen kotiosavaltionsa Connecticutin kuvernööri nimittäisi hänen tilalle republikaanin. Tämä puolestaan veisi senaatin voimasuhteet tasalukuihin puolueiden välillä.

Muita mahdollisia ja varsin vahvoja ehdokkaita ovat tällä hetkellä republikaanisenaattori Orrin Hatch ja entinen liittovaltion syyttäjä Asa Hutchinson.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.