Oikeusministeri: Vaalirahat ilmoitettava tarkemmin

Oikeusministeri Johannes Koskisen mielestä vaalirahoitus on ilmoitettava entistä tarkemmin.

Oikeusministeri Johannes Koskinen tahtoo vaalirahoituksesta jätettäviin ilmoituksiin lisää tarkkuutta. Esimerkiksi puoluejärjestöiltä saadut avustukset tulee ministerin mukaan jatkossa selvittää perusteellisemmin. MTV:n Uutiset julkisti eilen kuntavaaleissa ehdolla olleiden kansanedustajien ilmoitukset vaalirahoistaan.

Kuntavaaleissa valtuustoihin meni läpi sataseitsemäntoista kansanedustajaa. Heistä kolmekymmentä ilmoitti saaneensa rahaa myös puoluejärjestöiltä. Eniten tukea saivat Kokoomuksen Sari Sarkomaa ja Ilkka Kanerva sekä SDP:n Kimmo Kiljunen, Pia Viitanen ja Susanna Rahkonen.

Tuki on keskittynyttä. Valtaosa edustajista ilmoitti kampanjoineensa täysin ilman puoluejärjestöjen tukea.

Oikeusministeri Koskista suurimmat budjetit hämmästyttävät.
-Yllättävän isojakin löytyy sitten suurissa kaupungeissa ja niissä ilmoituksissa ois kyllä mielellään nähnyt sitten vähän eriytetymmin sitä, minkälaisia nää esimerkiks jostakin ryhmästä puoluejärjestöiltä saadut avustukset ovat, Koskinen sanoo MTV:n uutisten haastattelussa.

Tarkka selvitys vaikeaa

Vaalirahoituksen ilmoittamislakia hiottaessa vihreät vaativat vaalitilejä mahdollisimman avoimiksi. Puolueen mielestä läpinäkyvyys ei toteudu.
-Siellä on yksi yllätys ja se tulee siitä, millä tavalla puoluejärjestöjä on käytetty ikään kuin rahanpesun välineenä tässä näitä markkoja kerättäessä, sanoo puoluesihteeri Ari Heikkinen.

-Paikallisesti on syytä kysellä sekä ehdokkailta, jotka isoja summia saavat ja heidän tukijayhdistykseltään, että mihin tämmöset päätökset perustuvat ja miten rahoitusta on hankittu, muistuttaa oikeusministeri Koskinen.

Vaalilainsäädännön asiantuntija pitää vaalirahojen tarkkaa selvittämistä käytännössä hyvin vaikeana.

-Edustajien tukiryhmiä, joka tässä järjestelmässä on sama kuin edustaja, sitten on puoluejärjestöjä, voi olla säätiöitä, monenlaista tapaa johon rahaa sijoitetaan ja sieltä annetaan vaalikampanjaan, äärettömän vaikea on tutkia, sanoo hallintoneuvos Lauri Tarasti.
Rahaa kuluu kunnallisvaaleissa useimmilla vain murto-osa eduskuntavaalien summiin verrattuna.
Laki vaalirahoituksen ilmoittamisesta on kokenut vasta kenraaliharjoituksensa. Tulikoe on kahden vuoden kuluttua eduskuntavaaleissa. Silloin vaalibudjetit ovat kymmenkertaisia ja edustajien kytkösten selvittäminen yhä tärkeämpää.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat