Oikeusministeri: Tuomareilla ja syyttäjillä riittää lähivuosina töitä

Toisen kauden kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (rkp) sai kevään hallitusväännössä kannettavakseen oikeusministerin salkun.

– Kyllähän se on erittäin haasteellinen salkku, mutta se on myös täynnä mahdollisuuksia.

Henriksson työskenteli pankkilakimiehenä ennen siirtymistään politiikkaan ja koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti.

– Molemmista on tässä pestissä hyötyä, sekä siitä että olen opiskellut alaa ja istunut käräjiä ja toiminut varatuomarina, mutta tottakai myös politiikasta on hyötyä. Siitä, että olen ollut neljä vuotta eduskunnassa ja sitä ennen kahdeksan vuotta Pietarsaaren kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Henrikssonin mukaan hallituskauden suurimpia haasteita hänen tehtävässään ovat muun muassa oikeudenkäyntiaikojen lyhentäminen sekä harmaan talouden torjumisen tehostaminen.

– Tilanne on se, että Euroopan neuvosto on niin monta kertaa tästä huomauttanut Suomea liian pitkistä oikeudenkäynneistä, että tähän tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä.

– Kunhan saisimme oikeushallinnolle uuden tietotekniikkajärjestelmän, se jo yksinään merkitsisi paljon. Lisäksi viranomaisyhteistyötä, poliisin, syyttäjän ja tuomioistuimen yhteistyötä, pitäisi tehostaa, jotta oikeudenkäyntien kokonaiskestoja saadaan lyhennettyä.

Harmaa talous saatava kuriin

Harmaan talouden on laskettu nakertavan valtion kassasta vuosittain 300-400 miljoonaa euroa. Nyt sen torjuntaan satsataan 20 miljoonaa euroa aiempaa enemmän.

Henriksson uskoo, että panostus harmaan talouden torjuntaan tulee pitämään syyttäjät ja tuomarit lähivuosina kiireellisinä

– Tuomioistuinlaitoksen resurssien turvaaminen on nyt äärimmäisen tärkeää. Lisäpanostus harmaan talouden torjuntaan tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa tarvitaan lisää tuomari- ja syyttäjäresursseja. Ja silloin tämä yhtälö ei mene yhteen, että oikeusministeriön hallinnonalalta vaaditaan seitsemän miljoonan euron säästöjä.

Arkipäivän turvallisuuteen voi vaikuttaa itse

Tehtävää riittää myös vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemisessä, vaikka oikeusministerin mukaan Suomessa on edelleen turvallista.

– Kyllä mielestäni suomalaiset voivat nukkua yönsä hyvin. Tietysti on oltava sillä tavalla varuillaan, ettei pienilläkään paikkakunnilla nuku ovet auki ja laittaa autojen ovat lukkoon.

– Ylipäätään Suomi on avoin yhteiskunta ja haluamme olla avoin yhteiskunta, luotamme ihmisiin ja meillä on voimakas turvallisuudentunne. Näin sen pitää olla myös tulevaisuudessa. Mutta samalla jokaisen tulee tiedostaa, että itsekin voi vaikuttaa arkipäivän turvallisuuteen monella eri tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat