Oikeusministeri: Syyttäjiä ei saa irtisanoa – säästöjä uudistuksilla

Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson uskoo, että hallitus löytää ratkaisun, jotta syyttäjien irtisanomisilta vältytään.

Ministeriöltä ollaan vaatimassa vuoteen 2018 mennessä peräti 40 miljoonan euron säästöjä.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen esitti eilen varoitushuudon MTV:n uutisissa. Nissisen mukaan syyttäjien määrää joudutaan vähentämään useilla kymmenillä syyttäjälaitokselta vaadittavien säästöjen vuoksi.

Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun syyttäjät joutuisivat yt-neuvotteluihin.

Ministeri Henriksson on tilanteesta huolissaan. Hän aikoo nostaa oikeudenhoidon asiat esille seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

– Asia on hyvin vakava. Toivon itse, että pystymme vielä löytämään sellaisen ratkaisun hallituksen sisällä, jotta tähän voidaan puuttua, hän vakuuttaa, hän sanoo.

– On äärimmäisen tärkeää, että pidetään ihmisten oikeusturvasta hyvää huolta. Lisäksi on pidettävä kiinni siitä, että mikäli on sattunut oikeuden loukkaus, se tuomio saadaan kohtuullisessa ajassa, hän jatkaa.

Valtakunnansyyttäjä Nissisen mukaan tarvittaisiin nopeasti varmuus rahoituksen säilymisestä lähivuosina.

"Postikonttorihommat" pois syyttäjältä

Syyttäjälaitoksella on esittää useita säästötapoja, jotka vähentäisivät kustannuksia tulevaisuudessa.

– Tälläiset yksinkertaiset ajosta tavatut rattijuopumusjutut, niiden pitäisi hoitua suoraan poliisilta tuomioistuimeen ilman, että syyttäjä on siinä postikonttorimaisesti tutkimassa selvää asiaa, ehdottaa Nissinen.

Helsingin syyttäjäviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka ehdottaa, että Suomessa otettaisiin mallia Virossa käytössä olevasta syytteestä sopimismenettelystä.

– Viron puolella suurin osa talousrikoksista käsitellään siten, että poliisi ja syytetyt neuvottelevat yhteisen ratkaisun, mitä siinä on tehty ja mitä on tapahtunut. Tämän jälkeen tuomari viidessä minuutissa sen hyväksyy, kertoo Poukka.

Tärkeimpänä uudistuksena Nissinen ja Poukka pitävät oikeusmenettelyn virtaviivaistamista.

– Kaiken kaikkiaan pitäisi rikosasioissa siirtää painopistettä niin, että käräjäoikeuden tuomio olisi lähtökohtaisesti lopullinen ja hovioikeudessa ei kuultaisi todistajia uudestaan. Käytössä olisi käräjäoikeudessa tehty tallenne, lisää Nissinen.

Oikeusministeriöstä näytetään vihreätä valoa uudistuksille, sillä syytemenettelyjärjestelmää ollaan muuttamassa.

Lue myös:

    Uusimmat