Mainos

Oikeusministeri Luhtanen kannattaa seksin ostokieltoa

Oikeusministeri Leena Luhtanen kannattaa seksin oston kriminalisointia, mutta on huolissaan siitä, riittävätkö poliisin voimavarat seksin ostajien valvomiseen.

Oikeusministeri Leena Luhtanen haluaa, että Suomessa kriminalisoidaan seksin ostaminen. Luhtasen mukaan kiellosta on keskusteltu hyvässä hengessä sisäministeriön kanssa.

Luhtanen haluaa kuitenkin vielä varmistaa uusissa neuvotteluissa, mikä on aito tilanne poliisin valvonnan kannalta. Oikeusministeri on huolissaan etenkin siitä, riittävätkö poliisin voimavarat seksin ostajien valvomiseen

- Haluan vielä varmistaa, mikä sisäasiainministeriön näkemys asiasta on. Lakejahan on valtavasti, eikä kannata säätää sellaista uutta lakia, joka ei sitten toimi ollenkaan, Luhtanen sanoo.

Luhtasen edeltäjänä työskennellyt kansanedustaja Johannes Koskinen ajoi seksin ostokieltoa jo keväällä 2004. Hän veti sen kuitenkin viime hetkellä pois ihmiskauppaa rajoittavasta lakipaketista.

Suunnitelmat seksin oston kieltämisestä lailla ovat jakaneet alusta asti räikeästi mielipiteet. Kriminalisointia kannattavat nais- ja ihmisoikeusjärjestöt ja sitä vastustavat muun muassa syyttäjät, tuomioistuinlaitos sekä keskusrikospoliisi.

Rynnivätkö miehet lahden taakse?

Sisäministeriön poliisiyksikkö kannattaa seksin oston kieltämistä sillä ehdolla, että rikostiedusteluun ja -tutkintaan saadaan lisää henkilökuntaa.

- Ministeriö on vaatinut lisää poliisivirkoja, mutta se ei sinänsä vastusta ostokieltoa, Luhtanen sanoo.

Virkojen riittävyys onkin yksi syy, miksi Luhtanen ei ole kiirehtinyt lakimuutoksen ajamista. Toinen syy on se, että oikeusministeri haluaa selvittää, miten Suomen lakimuutos mahdollisesti vaikuttaisi Viroon.

Virossa pelätään, että suomalaismiehet rynnivät entistäkin innokkaammin seksinhakumatkoille lahden taakse, jos Suomi tiukentaa lakiaan.

- Olen keskustellut asiasta Viron oikeusministerin kanssa, ja aion keskustella vielä uudelleen, Luhtanen sanoo.

Virossa on jo käyty keskustelua siitä, pitäisikö maan seurata Ruotsin mallia ja kieltää seksin ostaminen lailla. Seksipalvelujen ostaminen on ollut Ruotsissa rangaistavaa vuodesta 1999. Rangaistuksena on sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Ruotsissa on huomattu, että ostokielto on vähentänyt katuprostituutiota. Esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa ei ole samankaltaista lakia voimassa.

Käsittelyyn vielä kuluvana vuonna

Luhtanen sanoo olevansa samoilla linjoilla valmisteluehdotuksen kanssa, joka on periaatteessa jo valmiina odottamassa sitä, että ministeri päättää viedä tai jättää viemättä sen valtioneuvoston käsittelyyn. Yleisesti ehdotuksessa on katsottu, että kriminalisoinnin huono puoli on prostituution siirtyminen piiloon.

Hyvänä puolena on pidetty tehokasta puuttumista ihmiskauppaan ja paritusrikollisuuteen.

Esityksen seuraava mahdollinen käsittelypäivä on jo ensi viikon torstaina, jolloin on seuraava valtioneuvoston istunto. Lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva oikeusministeriöstä sanoo, että hallituksen esitys on joka tapauksessa tarkoitus antaa vielä kuluvan vuoden aikana valtioneuvoston käsittelyyn.

Tutkimusten mukaan jopa 300 000 suomalaismiestä on ostanut joskus seksiä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 08.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.