Mainos

Oikeusministeri: Lastensuojelun salassapitovelvollisuudet käydään läpi

21:33

Toukokuussa 2012 väkivaltaisesti kuolleen 8-vuotiaan Vilja Eerikan kohdalla moni asia viranomaistoiminnassa meni pieleen.

Lapsen vaikeasta tilanteesta oli tietoja monella taholla, mutta kenelläkään ei ollut kokonaiskuvaa tilanteesta. Lastensuojelussa on korostunut yksityisyyden suoja. Tavoitteena on suojella niin lapsia kuin heidän vanhempiakin.

Vilja Eerikan tapauksessa tämä vaikeutti tiedon kulkua lastensuojelusta huolehtivien organisaatioiden sisällä.

– Tiedon jakaminen perustui totuttuihin käytäntöihin. Viranomaisyhteistyö ei perustunut säännönmukaisiin yhteydenpitoihin ja tiedonantoihin, toteaa tutkintaryhmän johtaja, SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Oikeusministerin mielestä alalla ilmoitusvelvollisuus ei ole kaikille täysin selvä.

– Meidän täytyy käydä tämän päivän salassapitovelvollisuudet läpi ja katsoa, onko tarve muuttaa lainsäädäntöä. Välttämättä näin ei ole. Se on vielä liian aikaista sanoa. Mutta se, että ihmiset ymmärtävät mitkä heidän velvollisuudet on ilmoittaa, siinä meillä on vielä tekemistä, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) sanoo.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) uskoo, että salassapitokäytännöt nousevat esiin myös hallituksen sisällä sen jälkeen kun sosiaali- ja terveysministeriön lastensuojelutyöryhmä on jättänyt oman arvionsa tapahtumista ensi viikolla.

– Olen melko vakuuttunut, että koko hallitus tuodaan tämän asian äärelle pohtimaan tilannetta, toteaa peruspalveluministeri Huovinen.

Kristiina Kumpulan johtama tutkintaryhmä suosittaa, että sosiaali- ja terveysministeriön tulee luoda menettelyt, joiden mukaisesti henkilöstö raportoisi havaitsemistaan vähäisistäkin poikkeamista ja virheistä, ja ne otettaisiin systemaattiseen tarkasteluun esimerkiksi lastensuojelulaissa tarkoitetussa yhteistyöryhmässä.

Helsingissä lastensuojelu on jo alentanut ilmoituskynnystä poliisille. Sen sijaa moniammatillisen lastensuojelun asiantuntijaryhmän käsittelyyn tapauksia otetaan vain harvoin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.