Mainos

Oikeusministeri haluaa kitkeä nettivihaa

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) haluaa saada vihamieliset ja rasistiset nettikeskustelut kuriin. Hänen mielestään vihapuhetta ei koskaan pidä aliarvioida.

- Monesti väkivalta alkaa juuri lisääntyneestä vihapuheesta. Me tiedämme maailmanhistoriastakin viime vuosisadan karmeita tapahtumia. Tuolloinkin ensin olivat vihapuheet ja sitten järkyttävät väkivallanteot. Ei pidä ajatella, että puhettahan maailmaan mahtuu.

Väkevän nettivihan kohteeksi ovat joutuneet viime aikoina presidentti Tarja Halonen sekä useat ministerit. Uhkailuvideot ovat poliisin mukaan poikkeuksellisen räikeitä. Keskusrikospoliisi tutkii asiaa, mutta toistaiseksi tekijöitä ei ole onnistuttu jäljittämään.

Nimettömiä kommentteja

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.)

Keskustelupalstojen kävijöille nettiviha on arkipäivää. Kommentteja ilmestyy palstoille aina, kun sana on vapaa.

IRC-Gallerian maajohtaja Heini Varjonen painottaakin rekisteröitymisen tärkeyttä.

- Meillä Galleriaan pitää rekisteröityä omalla kuvalla. Se vähentää jo itsessään sitä, mitä uskaltaa sanoa. Siinä on oikeasti oma naama sidottuna kommentteihin.

IRC-Galleria on ollut olemassa jo 10 vuotta. Vasta nyt rasistiset sisällöt ovat alkaneet nousta, mutta Varjosen mukaan kyse on kuitenkin yksittäistapauksista, eikä ilmiö ole IRC-Gallerialle suuri ongelma. Omalla nimellä tai nimimerkillä kirjoittamista onkin pidetty hyvänä tapana karsia asiattomuuksia sekä laittomuuksia sivuilta.

Oikeusministerin mukaan tämä ei välttämättä aina riitä. Räikeimmissä tapauksissa on toki kyse lain tietoisesta rikkomisesta, mutta perussurffaaja ei välttämättä tiedä, milloin syyllistyy rikokseen.

- Nettikirjoittelu on julkista esiintymistä. Siellä kirjoittelustaan joutuu vastuuseen. Ja siinä meillä on tiedottamisongelmia varmaan, Barx toteaa.

Ylläpitäjä vastuuseen keskusteluista?

Oikeusministeriö pohtii parhaillaan, voitaisiinko viharikoksia kitkeä lain avulla. Mietinnöstä odotetaan eri tahojen kommentteja parin viikon kuluttua.

Suunta näyttäisi olevan kuitenkin selvä. Sivuston ylläpitäjän vastuuta ja velvollisuuksia sisällöstä aiotaan tulevaisuudessa lisätä. Lisäksi rasistiset ja syrjivät tarkoitusperät halutaan noteerata laissa entistä selkeämmin.

Katso Päivi Taljan juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.