Oikeusministeri epäilee pinnarilakia

Brax ei lämpene ehdotukselle avata maksullisten televisiokanavien asiakasrekisterit televisiota salaa katsovien paljastamiseksi. Oikeusministeriö aloittaa selvitystyön tänään.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) suhtautuu hyvin varauksellisesti lainmuutokseen, jolla maksullisten televisiokanavien asiakasrekisterit avattaisiin tv-maksupinnareiden jäljittämiseksi.

Brax sanoi eduskunnan Yle-koskustelussa, että tällainen muutos on hyvin herkkä perusoikeuksien kannalta, vaikka asialle olisikin erittäin painavia perusteita. Siinä julkinen valta ottaisi selvää, mitä mediaa kansalaiset ovat halunneet käyttää.

- Jos tähän päädytään, täytyy olla vakuuttunut, että samaan tavoitteeseen ei päästäisi jollakin toisella keinolla tai toisten keinojen yhdistelmällä, hän sanoi.

Braxin mukaan oikeusministeriö aloittaa omalta osaltaan tämän selvitystyön tänään. Hän kertoi keskustelleensa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion kanssa asiasta eilen..

Yle toivonut rekisterien avaamista

Yleisradion johto on toivonut, että maksullisten tv-kanavien asiakasrekisterit voitaisiin avata lupatarkastajille. Viestintäministeri Suvi Linde'n (kok.) muistutti eduskunnan keskustelussa, ettei sitä voida tehdä lakia muuttamatta.

Linde'n myös huomautti, ettei maksutelevisioiden rekistereiden avaamisella välttämättä saataisi sellaista taloudellista hyötyä kuin ajatellaan.

Lupamaksunsa maksamatta jättäneiden joukossa on Linde'nin mukaan suuri joukko sellaisia, jotka eivät ole kyenneet siihen. Ulosmittauksessa on nytkin noin 70 000 tv-maksua.

Ministeri toivoi muiden keinojen löytymistä

Oikeusministeri Brax tuntui toivovan, että lupamaksupinnareiden löytämiseksi voitaisiin löytää muitakin vaihtoehtoja. Vähemmän herkkä valvontakeino olisi Braxin mielestä velvoittaa maksutelevision ostaja osoittamaan, että on maksanut tv-lupansa.

Tilaisuus uuteen Yle-keskusteluun tarjoutui, kun eduskunta käsitteli yhtiön hallintoneuvoston toimintakertomuksia. Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä haistoi ilmassa kaupallisten televisioyhtiöiden ajojahtia Yleisradiota kohtaan. Vihreiden Pekka Haaviston mielestä Yle on kriisissä ja tilanne pitää nyt ottaa hanskaan.

Eduskunnan omat johtopäätökset ovat jäämässä kovin yleisluontoisiksi.Yleisradion tilannetta arvioinut liikenne- ja viestintävaliokunta ehdottaa eduskunnan kannanotoksi, että Yleisradion on "keskityttävä sisältöihin, palveluihin ja niiden toimivuuteen sekä näiden laatuun" ja että yhtiön rahoitusta on "selvitettävä kokonaisvaltaisesti julkisen palvelun tehtävän toteuttamisen valossa".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat