Mainos

Oikeuskanslerilta ratkaisu Natura-kanteluihin

Oikeuskansleri Paavo Nikula arvioi Natura-kantelujen pohjalta, että Natura 2000 -ohjelman valmistelussa olisi voitu menetellä maanomistajille edullisemmalla tavalla. Nikula ei kuitenkaan löytänyt kanteluaineistosta varsinaisia aiheita huomautuksiin.

Oikeuskansleri on ratkaissut joukon Natura-ohjelmaan liittyviä kanteluja, joissa maanomistajia kaiversi pääasiassa puutteellisena pidetty kuulemismenettely sekä tapa, jolla ehdotukseen liittyneitä asiakirjoja annettiin tiedoksi.
Kantelujen pohjalta Nikula on kiinnittänyt ympäristöviranomaisten huomiota huolellisuuteen suojelukohteiden esittelyssä sekä asiakirjajulkisuutta koskevien säännösten noudattamisessa.

Nikulan ratkaisemat kantelut liittyivät maa-alueisiin, joista eteläisin sijoittui Tammisaaren edustan merialueelle ja pohjoisin Inarijärven rannalle. Ratkaistuja kanteluja oli yhdeksän.
Kanteluista kävi ilmi muun muassa maanomistajien hämmennys siitä, ettei valmisteluun liittyneestä kuulemisesta oltu tiedotettu henkilökohtaisesti niille, joita suojelualueiden perustaminen koski. Myös liittämisen vaikutuksista oli epätietoisuutta, ja suojeluehdotusten perusteluja pidettiin riittämättöminä.
Kuulemismenettelyssä koettujen puutteellisuuksien ohella ympäristöviranomaisten epäiltiin rikkoneen lakia yleisten asiakirjojen julkisuudesta. Myös virkamiesten puolueettomuutta epäiltiin.

Kuulemisaineisto vaikeaselkoista

Asianosaisten kuuleminen kuuluttamalla ehdotuksesta kunnan ilmoitustaululla ja ilmoittamalla siitä sanomalehdessä on luonnonsuojelulaissa säädetty laillinen menettely.
Oikeuskanslerin mukaan henkilökohtainen ilmoitus ei ollut pakollinen. Hänen mukaansa ympäristöviranomaisten olisi pitänyt panostaa enemmän kuulemisaineiston selkeään esittämiseen. Siten maanomistajien olisi ollut helpompi muodostaa käsitys suojeltaviksi ehdotetuista alueista ja ehdotusten perusteista.

Kuulemisessa käytetyt tietolomakkeet ja kartta-aineisto ovat oikeuskanslerin mukaan saattaneet vaikeuttaa yksityiskohtaisen tiedon saamista suojeltavaksi ajatellusta alueesta. Näin voidaan ajatella käyneen tapauksessa, jossa suojeltavaksi ehdotettu alue oli kooltaan huomattavan suuri.

Haavisto ja Vuotos-soutu

Kantelun kohteena oli myös ympäristöministeri Pekka Haavisto, jonka lausuntoja tiedotusvälineille pyydettiin tutkimaan sekä hänen osallistumistaan Vapaa Vuotos -liikkeen järjestämään Vuotos-soutuun.

Oikeuskanslerin mukaan Haaviston lausunnot eivät johtaneet lähempään tutkintaan, koska toisesta lausunnosta oikeusasiamies oli jo antanut ratkaisunsa.
Oikeudelliselta kannalta arvioiden Vuotos-soutuun osallistumista ei voitu oikeuskanslerin mukaan pitää asiana, joka olisi tehnyt Haaviston esteelliseksi käsittelemään Vuotosta koskevia asioita. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.