Mainos

Oikeuskanslerilta lievät moitteet huumepoliisijutun tutkijoille

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ratkaissut Helsingin huumepoliisien virkarikosjutun selvittelystä ja tutkinnasta tehtyjä kanteluja. Korkea-arvoiset helsinkiläiset poliisimiehet olivat sisäministeriön poliisiosaston sisäisen selvittelyn kohteena vuonna 2007.

Jonkan mielestä poliisimiesten sisäministeriön poliisiosastoon kohdistama arvostelu "on ollut osin perusteltua". Hän kiinnittää huomiota siihen, ettei ole varsinaisia menettelysäännöksiä siitä, milloin sisäinen selvitys olisi pitänyt lopettaa ja aloittaa syyttäjän johtama poliisirikostutkinta.

Tämä epäkohta vaarantaa Jonkan mukaan sekä epäiltyjen että selvitystyötä tekevien oikeusturvaa. Hän pyytääkin sisäministeriötä ilmoittamaan mahdollisista toimenpiteistään asiassa vuoden loppuun mennessä.

Epäiltyjen oikeusturva ei Jonkan mielestä kuitenkaan vaarantunut merkittävästi.

Äänitteet olisi ollut hyvä säilyttää

Kiistaa oli siitä, olivatko sisäministeriön poliisiosaston laatimat äänitteet keskusteluista huumepoliisien kanssa viranomaisen asiakirjoja, jotka lain mukaan olisi tullut säilyttää. Poliisiosasto tuhosi äänitteet.

Jonkan mukaan tähän ei ole laissa yksiselitteistä vastausta, mutta hän ei pitänyt äänitteiden hävittämistä asianmukaisena ja saattoi käsityksensä poliisin ylijohdon tietoon.

Valtionsyyttäjä aloitti huumepoliisien rikosepäilyssä esitutkinnan vuoden 2007 lopussa. Vain osa epäillyistä joutui syytteeseen, ja käräjäoikeus hylkäsi leijonanosan syytteistä. Asian käsittely on joiltain osin yhä kesken Helsingin hovioikeudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.