Mainos

Oikeuskansleri: Vanhas-juttu pitää tutkia perusteellisesti

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan entisen pääministeri Matti Vanhasen on täytynyt tietää tuista jotain. Jonkka perustaa käsityksensä ulkoisiin tapahtumiin ja olosuhteisiin.

Jonkka ei kuitenkaan halua ottaa ollenkaan kantaa siihen, tiesikö Vanhanen Nuorisosäätiön olevan vahva tukija.

Esimerkiksi keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen sanoo olevansa sataprosenttisen varma siitä, että Vanhanen ei tiennyt summia.

Jonkka perustelee ilmoitustaan eduskunnan perustuslakivaliokunnalle sillä, että hänen mielestään Vanhanen on menetellyt hallintolain esteellisyyssäännön vastaisesti.

- Asia pitää perusteellisesti tutkia. Luottamus Vanhasen puolueettomuuteen on vaarantunut. Mielestäni kyse ei ole muotovirheestä, mutta tämä tulkinta on perustuslakivaliokunnan käsissä. Sen harkinnassa on myös se, tarvitaanko tässä rikostutkintaa.

Oikeuskansleri on tehnyt eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ilmoituksen Vanhasen virkatoimen tutkimiseksi.

Jonkan mukaan Vanhanen oli esteellinen osallistumaan valtioneuvoston yleisistuntoihin, joissa päätettiin Raha-automaattiyhdistyksen avustusten myöntämisestä Nuorisosäätiölle. Nuorisosäätiö tuki Vanhasta vuoden 2006 presidentinvaaleissa yli 23 000 eurolla.

Jonkka huomauttaa, että tällä hetkellä on monta tutkintaa, jotka liittyvät vaalirahakohuun. Hän muistuttaa, että keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan Nuorisosäätiön vaalitukia.

- Näen asian niin, että Vanhasen saama tuki liittyy olennaisesti tähän samaan kokonaisuuteen, ja niitä pitäisi tarkastella yhdessä.

(MTV3)

Katso Jarkko Sipilän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.