Mainos

Oikeuskansleri: Tuomioistuimet edelleen kantelujen yleisin kohde

Viime vuosien aikana on tuomioistuinten toiminta pysynyt kanteluasioiden ykköskohteena. Eniten kanteluja aiheutti yleisten tuomioistuinten menettely riita-asioissa. Näitä kanteluja oli valtaosa (125) kaikista tuomioistuinkanteluista (220). Seuraavaksi eniten kanneltiin poliisin, valtioneuvoston ja ministeriön tai sosiaaliviranomaisen toiminnasta. Kantelujen ratkaisuaikojen keskiarvo oli 25 viikkoa.

Oikeus

Oikeuskanslerinviraston vuotta 1999 koskevan kertomuksen mukaan virastoon saapui tutkittavaksi kaikkiaan 1 239 yksityisten henkilöiden lähettämää kanteluasiaa. Näistä 1 190:ssä annettiin ratkaisu. Tutkituista kanteluista 14 % johti viranomaisen toiminnan arvostelemiseen tai ohjaamiseen tai muuhun toimenpiteeseen.

Perus- ja ihmisoikeusasiat keskeisiä

Oikeuskansleri Paavo Nikula

Vuosikertomuksen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvontaa koskeva osa on laajentunut. Jaksossa on käsitelty perus- ja ihmisoikeuksia sekä valtioneuvoston että muun viranomaistoiminnan valvonnan kannalta. Jaksossa olevien selostuksien mukaan oikeuskanslerinvirastossa on jouduttu puuttumaan mm. tasavertaisten äänestysmahdollisuuksien turvaamiseen, sananvapauden toteutumiseen ja petoeläinkannan säätelyyn.

Kertomuksessa selostetaan lisäksi vuoden 1999 lopulla aloitetun EU:n perusoikeuskirjan valmistelua. Oikeuskansleri Paavo Nikula on jäsenenä perusoikeuskirjan valmistelukunnassa, joka koostuu unionin parlamentin sekä jäsenmaiden edustajista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.