Mainos

Oikeuskansleri selvittää ministerien umts-taustat

Oikeuskansleri pyytää 25:ltä entiseltä ja nykyiseltä ministeriltä selvitystä heidän suhteestaan Soneran umts-kauppoihin. Selvitykset eivät ulotu Soneran johtajiin.

Oikeuskansleri Paavo Nikula on lähettänyt Soneran hukattujen miljardien takia selvityspyynnön 25 nykyiselle ja entiselle ministerille sekä viidelle liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehelle.

Oikeuskansleri selvittää, onko hallituksella ollut osuutta tai tietoa umts-kaupoissa. Selvitykset eivät ulotu Soneran johtajiin.

Oikeuskansleri tutkii julkisten tehtävien hoidon laillisuutta. Hän kysyy kirjeissään, ovatko ministerit tai virkamiehet hyväksyneet Soneran virheinvestoinnin esimerkiksi epävirallisissa keskusteluissa.

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi on julistanut, että asiaa ei ole käsitelty valtion elimissä.

Soneran hallintoneuvoston entinen puheenjohtaja Pauli Saapunki on vakuuttanut, että yhtiön operaatiolla oli valtion tuki.

Oikeuskanslerin toimivalta ei ulotu Soneran entiseen johtoon, hallitukseen tai hallintoneuvostoon. Heiltä ei kysytä yhteydenpidosta ministereihin.

Myöskään valtiontalouden tarkastusvirasto ei toistaiseksi aio tehdä mitään selvityksiä Soneran rahankäytöstä. Virasto odottaa, tahtovatko poliitikot selvittää asiaa tarkemmin.

Myös maan hallituksen sisällä on pattitilanne. Oikeusministeri Johannes Koskinen tahtoo lisäselvityksiä, Kimmo Sasi ei.

Valtion omistajavaltaa Sonerassa käyttää Kimmo Sasi. Oikeusministeri ei voi yksin käynnistää mitään selvityksiä.

Pääministeri Paavo Lipposen sana painaa, kun Soneran lisäselvityksestä väännetään kättä.

Lipponen ei antanut tänään haastattelua. Hän ilmoitti avustajansa välityksellä, että "hallitus keskustelee pian, miten eduskuntaa informoidaan Sonera-kysymyksestä".

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.