Mainos

Oikeuskansleri Nikula irtisanoutunut

Paavo Nikula sai tammikuun lopussa aivoverenvuotokohtauksen. Nikulan tehtäviä on hoitanut siitä asti apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka.

Ylin laillisuudenvalvoja Suomessa vaihtuu. Oikeuskansleri Paavo Nikula on irtisanoutunut oikeuskanslerin virasta ensi heinäkuun alusta.

Taustalla on Nikulan terveystilanne. Hän sai tammikuun lopussa aivoverenvuotokohtauksen ja on ollut luonnollisesti siitä asti sairauslomalla. Toipuminen aivoverenvuodosta kestää yleensä aina pitkään.

Tasavallan presidentti myöntää hänelle tänään virkavapautta kesäkuun loppuun. Oikeuskanslerin tasoinen virkamies tarvitsee virkavapautta ollakseen sairauslomalla. Edellinen virkavapaus päättyy tämän kuun lopussa. Nikulan tehtäviä on hoitanut apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka. Apulaiskanslerin tehtävässä on kanslerinviraston kansliapäällikkö Nils Wirtanen.

Varatuomari Nikula on toiminut oikeuskanslerina vuodesta 1998. Hän täyttää elokuussa 65 vuotta, joten eläkepäivät olisivat olleet muutoinkin jo lähellä.

Oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella ylin laillisuuden valvoja Suomessa. Hän valvoo etenkin valtioneuvoston ja tasavallan presidentin virkatointen lainmukaisuutta. Hän valvoo myös, että viranomaiset ja virkamiehet sekä muutkin julkista tehtävää hoitavat noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Oikeuskanslerin tehtävänä on myös perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvominen.

Nikula on oppiarvoltaan oikeustieteen lisensiaatti. Hän on valtiosääntöoikeuden asiantuntija. Hän oli keskeisessä asemassa nykyisen perustuslain valmistelussa.

Tultuaan oikeuskansleriksi Nikula katkoi kaikki siteet entiseen poliittiseen elämäänsä. 1970-luvun lopussa hän oli liberaalien edustajana oikeusministerinä. Sittemmin hän siirtyi vihreiden riviin. Hän luopui heti vihreiden kansanedustajan asemastaan tultuaan valituksi oikeuskansleriksi. Hän on toiminut aiemmin myös yliopiston opettajana, oikeusministeriön virkamiehenä, hovioikeudenneuvoksena ja tasa-arvovaltuutettuna.

Nikula on erittäin pidetty ja arvostettu asiantuntija. Huumorintajuisella ja vilkkaalla olemuksellaan hän poikkeaa edukseen virkamiehen perustyypistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.