Mainos

Oikeuskansleri moittii Hemilää

Oikeuskansleri moittii maa- ja metsätalousministeriä puuttumisesta sananvapauteen.

Oikeuskansleri Paavo Nikulan mielestä ministeri Kalevi Hemilä puuttui sananvapauteen kehottamalla Suomen Hipposta ryhtymään toimiin Kuninkuusraveja julkisesti arvostelleen kirjoituksen vuoksi. Nikulan äskettäin antama päätös liittyy kirjoitukseen, jonka mäntsäläläinen eläinlääkäri oli kirjoittanut Maaseudun Tulevaisuus -lehden yleisönosastoon. Kirjoituksessaan eläinlääkäri sanoi, että kolmen kilpailun ajaminen kahtena päivänä on selkeässä ristiriidassa uuden eläinsuojelulain tiukan tulkinnan kanssa.

Eläinlääkäri puhui kirjoituksessaan Kuninkuusraveista. Hän kertoi halunneensa herättää keskustelun siitä, miten uuden eläinsuojelulain säännöksiä eläimen liiallisesta rasittamisesta kilpailussa tulisi tulkita. Kirjoitus kuitenkin sai maa- ja metsätalousministerin lähettämään kirjeen Suomen Hippoksen valtuuskunnan puheenjohtajalle. Ministeri paheksui kirjeessään eläinlääkärin julkisesti esittämää mielipidettä ja toivoi, että valtuuskunta ryhtyisi tarvittaviin toimiin kirjoituksen johdosta. Ministerin mukaan eläinlääkäri ei voi nauttia Hippoksen, raviurheilun, hevostalouden eikä maa- ja metsätalousministeriön luottamusta hevostalouteen liittyvissä asioissa.

Eläinlääkäri kanteli asiasta oikeuskanslerille. Eläinlääkäri katsoi, että ministeri oli pyrkinyt rajoittamaan hänen mielipiteenvapauttaan eläinsuojelukysymyksissä. Lääkärin mukaan ministeri oli loukannut hänen kunniaansa ja saattanut hänet sopimattomaksi toimimaan ammattinsa harjoittajana. Hemilä huomauttaa oikeuskanslerille antamassaan selvityksessä olevansa vastuussa sekä eläinsuojelusta että hevostaloudesta. Kilpailuihin liittyviä säännöksiä on tarkennettu muuttamalla valvovan eläinlääkärin toimivaltuuksia, Hemilä sanoo. Hänen mukaansa tähän saakka ei sitä paitsi ole käynyt ilmi, että raveissa tai Kuninkuusraveissa olisi rikottu eläinsuojelulakia. Ministeri pitikin eläinlääkärin kirjoitusta erikoisena kannanottona.

Oikeuskansleri Nikulan mielestä Hemilän kirjettä voidaan pitää ministerin asemalle sopimattomana sananvapauteen puuttumisena ja painostuksena. Hallitusmuodon mukaan sananvapaus kuuluu jokaiselle, Nikula huomauttaa. Eläinlääkärin kirjoituksessa oli kyse yhteiskunnallisesta keskustelusta eläinsuojeluun liittyvässä asiassa, oikeuskansleri arvostelee ministerin menettelyä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.