Oikeuskansleri laajentaa UMTS-selvityksiä

Oikeuskansleri Paavo Nikula laajentaa UMTS-selvitystä. Nyt hän pyytää selvityksiä myös Soneran johtajiin ja hallitukseen kuuluneilta henkilöiltä.

Oikeuskansleri Paavo Nikula on laajentanut Soneraa koskevaa selvityspyyntöään. Nikula pyytää tietoja valtioneuvoston roolista Soneran UMTS-kaupoissa myös kahdeltatoista Soneran johtajiin ja hallitukseen kuuluneilta henkilöiltä. Joukossa ovat mm. Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander ja entinen hallituksen puheenjohtaja Markku Talonen

Kirjeen kysymys on varsin laaja: "Kysymys on siitä, oletteko Te ollut Soneran UMTS-asioissa yhteydessä valtioneuvoston jäsenten tai liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesten kanssa ja millaista tietoa he ovat Teiltä niistä saaneet taikka onko tietoonne tullut, että Soneran taholta olisi muutoin heille tällaista tietoa annettu."

Aiemmin oikeuskansleri Nikula on pyytänyt selvitystä 25:ltä nykyiseltä ja entiseltä ministeriltä sekä viideltä liikenne- ja viestintäministeriön virkamieheltä. Nyt rinkiä on laajennettu kolmella virkamiehellä ja kahdellatoista Soneran johtoon tai hallitukseen kuuluneella. Selvitystä pyydetään muun muassa soneran entisiltä toimitusjohtajilta Aulis Salinilta ja Kaj-Erik Relanderilta sekä hallituksen entiseltä puheenjohtajalta Markku Taloselta samoin kuin hallintoneuvoston puheenjohtajalta pauli saapungilta.

Oikeuskanslerin selvityspyynnön taustalla on Helsingin Sanomien jutut, joissa muutamat Soneran hallituksen jäsenet kertoivat, että miljarditappioihin johtaneille UMTS-kaupoilla oli pääomistajan, eli valtion hyväksyntä. Hallituksen puheenjohtaja Talonen ei tänäänkään ottanut asiaan kantaa.

Kyse on soneran ex-johdon osalta vain tiedustelusta, eikä oikeuskansleri ei voi pakottaa heitä vastaamaan. Kirjeessä kansleri mainitsee, ettei halua urkkia liikesalaisuuksia, mutta perustelee pyyntöä näin: "yleisen edun kannalta olisi tärkeää, että valtioneuvoston piirissä tapahtunut asiaan liittyvät toiminta saataisiin mahdollisimman tarkoin selvitettyä".

Kaikkiaan UMTS-asioihin liittyvää selvitystä on nyt pyydetty 45:ltä henkilöltä, joten kyse on erittäin laajasta selvityksestä. Tämä tarkoittanee myös sitä, että varsinaisen selvityksen valmistuminen venyy pitkälle syksyyn.

Toinen päähallituspuolue Kokoomus ei ota Sonera-sotkun poliittista vastuuta omille harteilleen, vaikka Sonera on ollut kokoomusjohtoisen liikenne- ja viestintäministeriön valvonnassa. Sonera-tutkimusten laajentamista uusiin piireihin kokoomuksessa kiitellään.

(Seitsemän uutiset 14.08.2002)

(Seitsemän uutiset 14.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat