Mainos

Oikeuskansleri: KKO:n kumottava oma tuomionsa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka vaatii korkeinta oikeutta poistamaan sisäministeriön poliisiylitarkastajalle langettamansa tuomion. Vaatimuksen taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle tammikuussa antama langettava tuomio.

KKO tuomitsi poliisiylitarkastaja Keijo Suuripään kesäkuussa 2002 sakkoihin järjestämättä asiassa suullista oikeudenkäyntiä. Suuripään syytteet oli hänen virka-asemansa takia käsitelty ensimmäisenä asteena Helsingin hovioikeudessa. Hovi oli hylännyt syytteet.

Ns. poliisirallijutussa oli kyse siitä, että Suuripää harrasti rallia ja hänen ralliautossaan oli poliisille ATK-laitteita toimittaneen yrityksen mainoksia. KKO:n mukaan mainokset olivat heikentäneet luottausta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen vaikka Suuripäällä ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa ATK-laitehankintoihin.

Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan korkein oikeus ei kuitenkaan ollut voinut ratkaista asiaa asianmukaisesti arvioimatta välittömästi Suuripään henkilökohtaisesti antamaa kertomusta ja pitämättä suullista käsittelyä.

Suuripää pyysi oikeuskansleria selvittämään tapahtuiko hänen asiansa käsittelyssä korkeimmassa oikeudessa sellainen käsittelyvirhe, että oikeuskanslerin tulisi ryhtyä toimenpiteisiin korkeimman oikeuden asiassa antaman tuomion purkamiseksi tuomiovirheen perusteella.

Jonkka vaatii nyt KKO:ta kumoamaan langettamansa tuomion.

Oikeudenkäymiskaaren mukaan lainvoiman saanut tuomio voidaan tehdystä kantelusta tuomiovirheen perusteella poistaa, jos oikeudenkäynnissä on tapahtunut oikeudenkäyntivirhe, jonka havaitaan tai voidaan otaksua olennaisesti vaikuttaneen jutun lopputulokseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.