Mainos

Oikeuskansleri ei aio puuttua Alhon ERM-menettelyihin

Toinen valtiovarainministeri Arja Alho on saanut oikeuskanslerilta vapauttavan päätöksen ns. ERM-vuotojupakassa. Oikeuskansleri Jorma S. Aalto katsoo, ettei Alhon menettely vaadi oikeuskanslerin toimenpiteitä. Alho itse sanoo olevansa hyvin tyytyväinen oikeuskanslerin päätökseen.

Paljon parjattu ministeri on helpottunut. Alho katsoo saaneensa puhtaat paperit.

Alhon suojelija, pääministeri Lipponen antoi tänään viipymättä lausunnon, jonka mukaan "kysymykset ministeri Alhon menettelystä on loppuun käsitelty".

Päätöksessään oikeuskansleri katsoo, että jos ministeri ilmoittaisi etukäteen Suomen neuvottelu- valtuuksien rajat, se saattaisi vahingoittaa Suomen etuja. Menettelyä ei voitaisi myöskään pitää oikeudellisesti moitteettomana.

Aalto näkee lieventävinä seikkoina sen, että Suomen talouden tunnusluvut tiedettiin yleisesti ja Suomi pääsi täsmälleen tavoitteeseensa.

Tärkeätä oli se kenelle Alho ilmoitti nuo neuvottelurajat. Hän sanoo kertoneensa Suomen liikkumavaran Ecofinin irlantilaiselle puheenjohtajalle, Ruairi Guinnille. Neuvotteluhaarukan noin-lukuna hän ilmoitti myös EU-komissaari de Silguylle. Mutta Ranskan valtiovarainministeri Jean Arthuis'lle Alho sanoo ilmoittaneensa vain , että Suomi aikoo liittyä ERM:iin. Luvuista ei keskusteltu. Ranska oli neuvottelujen toinen osapuoli ja siksi neuvotteluhaarukan ilmoittaminen hänelle olisi ollut moitteen arvoinen.

Kokonaan toisin asian muistaa Suomen ERM-neuvottelija Johnny Åkerholm. Hänen mukaansa Alho kertoi ilmoittaneensa neuvottelurajat kaikille kolmelle. Kun Åkerholm välitti tiedon eteenpäin, Harri Holkerin kommentti ministeristä kuvaa tunnelmia. Holkerin mielestä Arja Alho oli "kävelevä katastrofi."

Tähän erimielisyyteen oikeuskansleri toteaa vain, ettei sellaista näyttöä ole annettu, joka vaatisi häneltä toimenpiteitä.

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.