Mainos

Oikeusistuimet pohtivat nettikeräysten laillisuutta

Tiukimman laintulkinnan mukaan yhdistyksen on vaiettava verkkosivuillaan rahankeräyksestä, jos se ei ole saanut valtakunnallista rahankeräyslupaa.

Rahankeräyksistä kertominen yhdistysten verkkosivuilla tuottaa päänvaivaa yhdistysten verkkosivujen tekijöille ja tuomioistuimille.

Internetsivut ovat nykyisin yhdistysten tärkein ja usein ainoa tiedotusväline, mutta vuonna 2006 hyväksytty rahankeräyslaki ei ota tätä huomioon.

Tiukimman laintulkinnan mukaan yhdistyksen on vaiettava verkkosivuillaan rahankeräyksestä, jos se ei ole saanut valtakunnallista rahankeräyslupaa. Tulkinta syrjii paikallisia yhdistyksiä, jotka eivät voi saada valtakunnallista rahankeräyslupaa.

Tuoreiden hallinto- ja käräjäoikeusratkaisujen perusteella tulkinnat ovat lievenemässä. Ylempien oikeusasteiden linjanvedot puuttuvat kuitenkin vielä.

Suomessa rahankeräykset ovat luvanvaraisia. Yhden kihlakunnan alueella järjestettävään keräykseen luvan antaa kihlakunnan poliisilaitos, mutta laajemman alueen kattavissa keräyksissä lupaviranomainen on Etelä-Suomen lääninhallitus. Lääninhallituksen päätöksistä voi valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Lääninhallituksen tulkinnan mukaan rahankeräys internetissä vaatii aina valtakunnallisen rahankeräysluvan. Paikalliselle yhdistykselle tällaista lupaa ei myönnetä. Tulkintojen ja käytäntöjen juuret johtavat sisäministeriössä vuosina 1997 ja 2001 tehtyihin linjauksiin.

Maininta rahankeräyksestä sallittiin

Pari viikkoa sitten hallinto-oikeus ratkaisi Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ja Tampereen vapaa-ajattelijoiden valitukset rahankeräyksistä. Kummassakin tapauksessa keräyksestä kertominen verkkosivuilla sallittiin, mutta eri perusteilla.

Lääninhallitus ei hyväksynyt syöpäyhdistyksen nettikeräystä, koska maakunnallinen yhdistys oli saanut luvan rahankeräykseen vain Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Yhdistys valitti hallinto-oikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valituksen. Hallinto-oikeuden mukaan lääninhallituksella oli oikeus hylätä yhdistyksen hakemus internetkeräyksestä tai valtakunnallisesta keräysluvasta.

Hallinto-oikeuden mukaan valituksen hylkääminen ei estä yhdistystä tiedottamasta rahankeräyksestä internet-sivuillaan samalla tavalla kuin muustakin toiminnasta. Aktiivinen vetoaminen rahan antamisesta kuitenkin kiellettiin.

Vapaa-ajattelijoiden valituksen hallinto-oikeus hyväksyi, koska yhdistys pitää yllä valtakunnallista www.eroakirkosta.fi -sivustoa. Asia palautettiin lääninhallitukselle valtakunnallisen keräysluvan myöntämistä varten. Valtakunnallisessa keräyksessä myös internetkeräys hyväksytään.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitelty syyte rahankeräysrikoksesta saattaa myös johtaa uusiin tulkintoihin. Käräjäoikeus katsoi helmikuussa, että yhdistys voi kertoa nettisivullaan lahjoitusmahdollisuudesta ja julkistaa tilinumeronsa syyllistymättä rikokseen. Syyttäjä on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.