Mainos

Oikeusasiamies: Varusmiehiä potkittu armeijasta laittomasti

Selvitysten mukaan varusmiehille on annettu virheellisesti sellaisia lääketieteellisiä diagnooseja, joiden vuoksi heidän varusmiespalvelunsa on voitu keskeyttää.

Varusmiehiä on joutunut ulos armeijasta laittomin tavoin. Apulaisoikeusasiamiehen selvitysten perusteella varusmiesten esimiehet saattavat turvautua virheelliseen menettelyyn saadakseen esimerkiksi turvallisuusriskeiksi arvioimiaan varusmiehiä pois asepalveluksesta.

Asia kävi ilmi, kun apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt tutki Porin prikaatin menettelyä huumerikoksesta epäillyn varusmiehen palveluksen keskeyttämisessä.

Sotilaslääkäri kirjoitti varusmiehelle esimiesten pyynnöstä psykiatrisen diagnoosin, jonka perusteella mies ei kelvannut asepalvelukseen. Tosiasiassa diagnoosille ei ollut lääketieteellisiä syitä. Läntisen maanpuolustusalueen ylilääkärin mukaan käytäntö on ollut yleistä.

Sittemmin varusmiehen rikossyyte hylättiin ja hän suositti asevelvollisuutensa loppuun A-luokiteltuna.

Läntisen maanpuolustusalueen esikunnan mukaan lainvastainen toiminta johtui siitä, että palvelusta ei nykylain mukaan voida keskeyttää muista kuin terveydellisistä syistä. Tilanteeseen odotetaan muutosta uudesta asevelvollisuuslaista, joka on valmisteltavana puolustusministeriössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.