Oikeusasiamies: Valvojan on itse todettava virhepysäköinti

Kunnan pysäköinninvalvoja ei voi antaa pysäköinninvalvontaa yksityishenkilön tehtäväksi, katsoo oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tuoreessa päätöksessään. Pysäköinninvalvontaa voi suorittaa vain kunnan viranhaltija.

Oikeusasiamiehen päätös koskee Mikkelin kaupungin pysäköinninvalvojan toimintaa. Oikeusasiamieheen otti yhteyttä henkilö, joka oli pysäköinyt autonsa veljensä kerrostalon pihaan.

Pois lähtiessään hän huomasi tuulilasissa lapun, joka oli otsikoitu "Ilmoitus virheellisestä pysäköinnistä". Lapussa kerrottiin, että virheellisestä pysäköinnistä ilmoitetaan valvontaviranomaiselle ja että seurauksena voi olla pysäköintivirhemaksu. Lapun oli allekirjoittanut taloyhtiön asukas.

Asukkaat tarkkailivat pysäköintiä

Kävi ilmi, että Mikkelin kaupungin pysäköinninvalvoja oli tehnyt joidenkin taloyhtiöiden kanssa sopimuksen siitä, että taloyhtiön edustajat ilmoittavat pysäköinninvalvojalle virheellisestä pysäköinnistä talon parkkipaikalla.

Yleensä pysäköinninvalvonnasta vastaava viranomainen käy toteamassa virheellisen pysäköinnin ja laittaa autoon maksukehotuksen. Monilla kerrostalojen pihoilla autoja pysäköitiin kuitenkin väärin lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin viranomaisia on hankala saada paikalle. Tällöin pysäköinninvalvoja päätti taloyhtiön edustajien ilmoitusten perusteella, oliko tapauksissa aiheellista antaa maksukehotus tai huomautus.

Pysäköintivirhemaksulaissa ei ole säännöstä, joka oikeuttaisi miltään osin antamaan pysäköinninvalvontatehtäviä yksityishenkilöille, oikeusasiamies huomauttaa. Pysäköinninvalvojalla ei siis ollut lakiin perustuvaa oikeutta tehdä sopimuksia siitä, että pysäköinninvalvojan avustavia tehtäviä annetaan yksityisille henkilöille.

Lisäksi maksukehotuksen virheellisestä pysäköinnistä voi lain mukaan antaa vain, kun pysäköinninvalvontahenkilöstöön kuuluva on itse havainnut pysäköintivirheen.

Mikkeli luopuu käytännöstä

Mikkelin pysäköinninvalvoja rakennuslakimies Juha Ruuth sanoo, että Mikkeli lopettaa käytännön oikeusasiamiehen päätöksen vuoksi.

Hänen mukaansa taloyhtiöiden valvonta on ollut "kuollutta jo aika pitkään".

– Käytännössä on ollut enää vain yksi talo, josta näitä lappuja silloin tällöin tuli. Viimeisestäkin taitaa olla puoli vuotta, eikä näitä tietenkään enää oteta vastaan, Ruuth sanoo puhelimitse Mikkelistä.

Lue myös:

    Uusimmat