Oikeusasiamies: Terveyskeskusten tulee antaa ajokorttitodistuksia

Hoitoa tarvitsevat potilaat voidaan kuitenkin asettaa etusijalle ajokorttitodistusta hakeviin nähden.

Terveyskeskus ei voi kieltäytyä antamasta lääkärintodistuksia ajokyvystä. Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio painottaa, että ajokorttitodistuksen antaminen kuuluu kunnan lakisääteisiin tehtäviin. Hoitoa tarvitsevat potilaat voidaan kuitenkin aina asettaa kiireellisyysjärjestyksessä etusijalle ajokorttitodistusta hakeviin nähden.

Oikeusasiamies antoi päätöksensä kahteen kanteluun, joista toinen koski Jyväskylän kaupungin terveyskeskuksen menettelyä ja toinen Kokkolan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän toimintaa. Jyväskylässä ajokortin vuoksi lääkärintarkastukseen pyrkineelle ei annettu vastaanottoaikaa. Kokkolassa taas on jo vuosia ollut käytäntö, ettei ajokorttitodistuksia kirjoiteta terveyskeskuslääkärin vastaanotolla.

Paunio muistuttaa, että kunnan tulee järjestää asukkaiden sairaanhoito, johon luetaan muun muassa lääkärin tekemä tutkimus. Ajokorttitodistuksen saaminen puolestaan edellyttää lääkärin tutkimusta, jolla pyritään löytämään mahdollinen ajokykyyn vaikuttava sairaus tai vamma.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat