Mainos

Oikeusasiamies: Satamien turvatarkastuksia syynättävä paremmin

Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen sanoo myös, että satamien turvatarkastajat eivät ole poliisin hyväksymiä, joten nykytilanne on laiton.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies moittii Merenkulkulaitosta satamien turvatarkastuksista.

Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläisen mielestä Merenkulkulaitoksen pitäisi valvoa nykyistä tehokkaammin satamien turvatarkastuksia ja niitä tekeviä tarkastajia. Valvonnan täytyy Jääskeläinen mukaan olla tehokasta myös silloin, kun kyse on muun kuin Suomen lipun alla purjehtivasta laivasta.

Oikeusasiamiehelle kanteli matkustaja, joka oli menossa Helsingistä Tallinnaan Silja Linen Super Sea Catilla. Hän myöhästyi laivasta, koska joutui satamassa perusteelliseen turvatarkastukseen.

Syynä oli matkustajan mukanaan kuljettama suurehko rahamäärä. Tarkastuksen teki Silja Linen työntekijä yhdessä yksityisen turvallisuusalan yrityksen työntekijän kanssa.

Merenkulkulaitos ei puuttunut Sea Catin turvatarkastuksiin, sillä sen mielestä Sea Cat on itsenäinen toimija. Alus purjehtii Italian lipun alla, ja sen turvatarkastukset perustuvat Italian käytäntöihin ja sikäläisen viranomaisen hyväksymään turvasuunnitelmaan.

Apulaisoikeusasiamies Jääskeläinen korostaa ratkaisussaan, että turvatarkastusten tulee olla Suomen lain ja sataman turvasuunnitelman mukaisia. Tarkastusten täytyy taata myös tarkastettavan perusoikeudet.

Jääskeläisen mukaan Merenkulkulaitoksen pitää ryhtyä valvomaan myös turvatarkastusten sisältöä, ei ainoastaan niiden määrää kuten nykyisin.

Yhteistyö pitäisi kirjata lakiin

Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen ottaa ratkaisussaan kantaa myös turvatarkastajien laillisuuteen. Laki edellyttää, että turvatarkastajat hyväksyy poliisi. Näin ei ole tapahtunut, joten Jääskeläisen mukaan nykytilanne on laiton.

Matkustajan kantelun yhteydessä paljastui myös viranomaisten epätietoisuus siitä, miten turvatoimilain säännöstä turvatarkastajien hyväksymisestä pitäisi tulkita. Apulaisoikeusasiamies Jääskeläinen suosittaakin, että säännöksiä tarkennetaan epäselvyyksien takia.

Lisäksi Jääskeläinen kiinnittää ratkaisussaan huomiota jälleen kerran siihen, että viranomaisten yhteistyöstä pitäisi säätää laissa. Kannellussa tapauksessa turvatarkastaja ilmoitti oma-aloitteisesti rajavartiolaitokselle matkustajalta löytyneestä rahasummasta. Apulaisoikeusasiamiehen näkemyksen mukaan yhteistyön täytyy perustua lakiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.