Mainos

Oikeusasiamies: Rajamäen Rusi-lausunto harkitsematon

Riitta-Leena Paunio pitää ongelmallisena lausuntoa, jossa sisäministeri Kari Rajamäki sanoi Alpo Rusin vaikeuttaneen tutkimuksia.

Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio pitää sisäministeri Kari Rajamäen Rusi-lausuntoja osittain harkitsemattomina.

Ministeri kommentoi Ilta-Sanomissa toissa vuoden joulukuussa julkaistussa artikkelissa, jossa käsiteltiin suojelupoliisin tekemää esitutkintaa. Tuolloin Alpo Rusi oli epäiltynä törkeästä vakoilusta.

Kansanedustaja Petri Neittaanmäki teki asiasta kantelun oikeuskansleri Paavo Nikulalle, joka siirsi asian eduskunnan oikeusasiamiehelle. Neittaanmäen mielestä Rajamäki syyllisti artikkelissa vakoiluepäilyistä vapautetun Rusin ja loukkasi perustuslakiin kirjattua kansalaisoikeutta.

Vaikka oikeusasiamies Paunio pitää ministerin kommentteja osin harkitsemattomina, hän korostaa, että kyseessä on vain yksittäinen lausunto. Paunion mukaan kokonaisuudessaan asiassa ei tullut esille sellaista, joka edellyttäisi häneltä muita toimia kuin saattaa näkökohdat ministerin tietoon.

Paunio piti ongelmallisena muun muassa lausuntoa, jossa Rajamäki sanoi Rusin vaikeuttaneen tutkimuksia. Asia nostettiin myös artikkelin otsikkoon.

Jutun tarkistus olisi ollut perusteltua

Rajamäen mukaan artikkelin otsikko, siinä käytetyt ilmaukset ja jutun yleinen muotoilu ovat toimittajan laatimia. Ministerin mukaan tiedot kuitenkin vastasivat sitä, mitä hän oli toimittajalle sanonut.

Paunion mukaan kyseessä olleessa tilanteessa olisi perusteltua tarkistaa haastattelun sisältö, vaikka oikeudellista velvollisuutta tarkistamiseen ei ollut.

Ministereillä on oikeus mutta myös velvollisuus selvittää alaisensa hallinnon toimintaa julkisuudessa. Tällöin ministerillä on lähtökohtaisesta sama perustuslain mukainen sananvapaus kuin muillakin henkilöillä. Oikeusasiamies kuitenkin korostaa, että aseman ja tehtävän luonteen vuoksi sananvapaus on tosiasiassa rajoitetumpi kuin yksityisillä kansalaisilla. Esimerkiksi vaitiolovelvollisuus voi rajoittaa asioiden julkista selvittelyä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on korostanut viranomaisten sanavalintojen merkitystä. Syyttömyysolettamaa rikotaan, jos virkamiehen lausunto heijastaa mielipidettä syyllisyydestä, ennen kuin syyllisyys on todettu oikeudessa. Haastattelun lausunnoista ei kuitenkaan välittynyt oikeusasiamiehen mielestä sellainen kuva, että ministeri olisi katsonut Rusin syyllistyneen rikokseen.

Paunion mukaan Rajamäki ei rikkonut syyttömyysolettamaa vaan pyrki selvittämään suojelupoliisin toimintaa ja esitutkinnan aloittamisen perusteita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.