Mainos

Oikeusasiamies puuttui äänestyspaikkoihin

Uskonnon harjoittamiseen tarkoitettujen tilojen, kuten kirkkosalin, käyttö vaalien äänestyspaikkana ei ole asiamukaista. Tätä mieltä on eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja.

Vaalihuoneistojen tulee olla aatteellisilta kytkennöiltään mahdollisimman neutraaleja. Lehtimajan mielestä on tärkeää, että eri yhteiskunnallisia tai uskonnollisia aatesuuntia edustavien äänestäjien on yhtä helppoa saapua äänestyspaikalle. Oikeusasiamies otti asiaan kantaa, koska hänelle oli kanneltu vuoden 1996 kunnallisvaalien äänestyspaikoista, joiden joukossa oli kirkkoja ja muita uskonnollisia tiloja. Kantelijan mielestä nämä paikat loukkasivat ateististen äänestäjien uskonnon ja omatunnon vapautta sekä kyseenalaistivat kansalaisten yhdenvertaisuuden.

Oikeusasiamies toteaa, että kirkollisia tiloja ei yleensä käytetty äänestyspaikkoina, vaan äänestyspaikkoina toimivat muun muassa seurakuntien omistuksessa olevat kerhotilat ja seurakuntakodit. Poikkeuksen teki Jollaksen kappeli. Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunta käytti sitä vuoden 1996 kunnallisvaaleissa äänestyspaikkana ja se ulottui osittain kirkkosalin puolelle. Tämä johtui tilojen puutteesta. Oikeusasiamies saattoi vastaisen varalle käsityksensä Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunnan ja oikeusministeriön tietoon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.