Mainos

Oikeusasiamies: Lapsille lisää päätösvaltaa

Eduskunnan oikeusasiamies antaisi 12-vuotta täyttäneille lapsille lisää päätösvaltaa perheen ristiriitatilanteissa.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio esittää lastensuojelulain muuttamista niin, että 12 vuotta täyttäneiden lasten näkemyksille annettaisiin enemmän painoa tilanteissa, joissa elämä kotona on riitaista.

Tällä hetkellä lasta ei lastensuojelulain keinoin pystytä auttamaan kodin ulkopuolella, jos huoltaja vaatii häntä palaamaan kotiin. Auttaminen on mahdollista vasta todella vakavissa tilanteissa, joissa lapsi joudutaan ottamaan huostaan.

Paunion mielestä laki on tässä kohden ristiriitainen sen kanssa, että 12 vuotta täyttänyt voi kieltäytyä oikeudesta tavata toista vanhempaa silloin, kun vanhemmat asuvat erillään. Oikeusasiamies sanoo huomanneensa ongelman pohtiessaan hänelle tulleita kanteluita. Hänestä lain sanamuoto voi ohjata kohti lopputulosta, joka on ristiriidassa lapsen perus- ja ihmisoikeuksien kanssa.

Lapsen tahdon merkitys kasvanut

Oikeusasiamies muistuttaa, että perustuslain mukaan lapsia on kohdeltava yksilöinä ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Suomen lainsäädännössä lapsen oman tahdon merkitys on myös ajan kuluessa kasvanut. Toisaalta myös lapsen ja huoltajan välistä suhdetta suojaavat perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeussopimus.

12 vuotta täyttäneen lapsen tilapäinen sijoittaminen huoltajan tahdon vastaisesti ei Paunion mielestä silti välttämättä merkitse perus- ja ihmisoikeuksien hengen vastaista puuttumista perhe-elämään. Vastoin huoltajan tahtoa tehtyjen toimenpiteiden pitäisi olla kuitenkin selvästi lapsen edun mukaisia ja luonteeltaan väliaikaisia.

Alle 12-vuotiaat voitaisiin Paunion mielestä riitatilanteissa edelleen palauttaa huoltajansa luokse vastoin tahtoaankin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.