Mainos

Oikeusasiamies: KKO ei olisi saanut kieltää kuvaamista oikeuden aulatiloissa

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan Korkein oikeus menetteli väärin, kun se kielsi kuvaamisen aulatiloissaan. Oikeustoimittajat ry:n kantelu koski tapausta, jossa Korkein oikeus oli ulottanut kuvauskiellon oikeussalin lisäksi oikeussalin aulaan. KKO käsitteli tuolloin ns. nänni-lääkärin juttua.

Jääskeläinen totesi, että valokuvauskiellon mahdollisuus tuomioistuimessa on rajattu istuntosaliin eli ajallisesti ja paikallisesti itse oikeudenkäyntiin.

– Käsitykseni mukaan tässä asiassa ei ole kyse lain aukosta tai muutenkaan sellaisesta tilanteesta, jossa kuvaamiskielto olisi mahdollista ulottaa perus- ja ihmisoikeusnormien suoralla soveltamisella istuntosalin ulkopuolelle. En näe asiassa tulleen ilmi muutakaan perustetta, jolla kuvaaminen olisi voitu kieltää tuomioistuimen odotustiloissa, oikeusasiamies Jääskeläinen totesi.

KKO pui ns. nänni-lääkärin juttua syyskuussa 2010. Jutun puheenjohtaja Mikko Tulokas esti kuvaamisen paitsi salissa niin myös oikeussalin aulassa. Paikalla oli vahtimestari valvomassa kieltoa. Tulokas perusteli kantaansa yksityisyyden suojalla.

Oikeusasiamiehelle antamassa lausunnossa KKO:n presidentti Pauliine Koskelo oli Tulokkaan kannalla.

Oikeustoimittajat ry piti kantelussaan Tulokkaan menettelyä lainvastaisena, koska perusoikeuksiin lukeutuvaa sananvapautta voi rajoittaa vain lailla. Lain mukaan oikeudenkäynnin puheenjohtaja voi rajoittaa kuvaamista vain itse oikeussalissa.

– Jääskeläisen ratkaisu oli odotettu. Jossain määrin yllättävää oli se, että tällaiseen tilanteeseen jouduttiin. Nyt tilanne on selkeä myös KKO:lle, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Sipilä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.