Mainos

Oikeusasiamies huomautti tuomaria painostuksesta

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja on antanut huomautuksen Rovaniemen hovioikeuden laamannille, koska tämä oli kahdessa riita-asiassa taivuttanut asianosaista perumaan valituslupahakemuksensa korkeimpaan oikeuteen.

Oikeusasiamies piti laamannin käyttäytymistä tuomarille sopimattomana. Hän ei kuitenkaan nostanut asiassa virkarikossyytettä, vaan tyytyi antamaan huomautuksen.
Laamanni oli taivuttanut asianosaisena olleen liikepankin perumaan valituslupahakemuksensa korkeimpaan oikeuteen. Pankki oli hävinnyt riita-asiat hovioikeudessa. Se haki KKO:lta valituslupaa sillä perusteella, että laamanni puheenjohtajana ja yksi hovioikeudenneuvos jäsenenä olivat pankin mielestä olleet esteellisiä käsittelemään pankin asioita.

Hovioikeudenlaamanni oli ollut pankin Rovaniemen konttorin valvoja ja hovioikeudenneuvoksella oli taas ollut erityinen asiakassuhde pankkiin. Laamanni oli kahdesti ottanut yhteyttä pankkiin ja arvostellut pankin valituslupahakemuksia, minkä jälkeen pankki perui hakemuksensa.


Pankilla myös oli ollut käytössään vahvempi oikeudellinen asiantuntemus kuin keskivertokansalaisella vastaavassa tilanteessa. Itse valitusasiassa pankki perui päätöksensä perua valituslupahakemuksen, mutta korkein oikeus ei ottanut asiaa käsiteltäväkseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.