Mainos

Oikeusasiamieheltä moitteet KTM:lle lahjusepäilyjen tutkimisesta

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja moittii kauppa- ja teollisuusministeriötä (KTM) lahjusepäilyjen ylimalkaisesta selvittämisestä.

Lehtimaja painottaa ministeriölle, että virkamiehiin kohdistuvat lahjusepäilyt on selvitettävä perusteellisesti. Ennen kaikkea ministeriön tulisi noudattaa tiukasti ohjeita, jotka on annettu ulkopuolisten kustantamille matkoille osallistumisesta.

KTM:n yrityspalvelun entinen piirijohtaja kanteli oikeusasiamiehelle siitä, että KTM ei ollut suhtautunut riittävän vakavasti ministeriön yritystutkijan asiakasyrityksiltä saamiin, lahjusluonteisiin etuihin. Yritystutkija oli osallistunut muun muassa ministeriöltä avustuksia saaneiden yritysten kustantamille matkoille ja saanut käyttää yrityksen loma-asuntoa muodollista korvausta vastaan. Tapausta ei viety poliisin tutkintaan ja myös sen syyteoikeus oli ehtinyt osin vanhentua.

Lehtimajan mielestä lahjusepäilyjä olisi pitänyt aikanaan selvittää perusteellisemmin. Oikeusasiamiehen mukaan oli selvää, että yritystutkija ei ollut noudattanut virkamatkoista annettuja ohjeita. KTM viittasi siihen, ettei muissakaan vastaavissa tapauksissa ollut aina tuomittu epäiltyjä virkarikoksista. Sen vuoksi ministeriö ei katsonut esitutkintaa tarpeelliseksi.

Oikeusasiamies kuitenkin korostaa, että kynnys esitutkintapyynnön tekemiseen ei saisi olla kovin korkea, kun on kyseessä lahjontaan liittyvistä epäilyistä. Lehtimajan mukaan oikeusvaltiossa on tärkeää, että virkamiehen epäillyt väärinkäytökset selvitetään perusteellisesti. Se, että tutkinnasta voi aiheutua harmia jonkin viraston julkisuuskuvalle, ei saa oikeusasiamiehen mukaan vaikuttaa asiaan.

Lehtimaja on selvittänyt ilmaisten etujen vastaanottamista myös poliisin osalta. Oikeusasiamiehelle kannellut mies epäili, että poliisien vapaa matkustusoikeus pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä on lahjuksen luonteinen etu. Lehtimajan mukaan tämä järjestely ei ole lainvastainen, ja se on omiaan edistämään järjestystä ja turvallisuutta joukkoliikenteessä. Oikeusasiamies kuitenkin samalla painotti, että poliisin on oltava pidättyväinen erilaisten etujen ja alennusten vastanottamisessa.

Lehtimaja kysyy, onko olemassa mahdollisuus, että poliisin suojelu- ja muita turvallisuuspalveluja aletaan yhä enemmän "ostamaan". Vastineeksi poliiseille annettaisiin erilaisia etuja ja alennuksia, joita he voisivat käyttää myös vapaa-aikana yksityishenkilöinä.

Lauri Lehtimajan mukaan onkin varmistettava, ettei edun saaminen heikennä luottamusta virkatoimintaan tai vääristä poliisin tarjoamia palveluita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.