Mainos

Oikeusapua myönnettäneen jatkossa myös keskituloisille

Yhteiskunnan tarjoaman oikeusavun laajentamista keskituloisten oikeudeksi ryhdytään valmistelemaan. Huolena on kuitenkin peruskysymys siitä, voiko oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin toteutua käytännössä.

Myös keskituloiset saanevat tulevaisuudessa oikeuden yhteiskunnan tarjoamaan oikeusapuun. Muutosta ryhdytään valmistelemaan oikeusministeriön toimikunnassa. Tavoitteena on, että oikeusapu olisi entistä enemmän kansalaisoikeus. Toimikunnan työn pontimena on vastikään hyväksytty uusi oikeusapulainsäädäntö. Hallituksen esitys aiheutti eduskunnassa suurta arvostelua, ja lakivaliokunnassa esitystä muokattiin melkoisesti. Valiokunta korosti mietinnössään, ettei toteutettu osauudistus riitä; asian valmistelua on nopeassa tahdissa jatkettava.

Perushuolena jatkouudistuksessa on, voiko hallitusmuodossa säädetty perusoikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin toteutua käytännössä. Lähtökohtana on, että nykyistä tuntuvasti suuremmat väestöryhmät voisivat saada yleistä oikeusapua ainakin osittaista korvausta vastaan. Keskeistä jatkotyössä on, miten ja millä rahoilla voitaisiin luoda semmoinen oikeusapujärjestelmä, joka avautuisi myös keskituloisille.

Oikeudenkäyntikulut kasvaneet

Tutkimukset paljastavat, että tuomittujen oikeudenkäyntikulut ovat viime vuosina kasvaneet. Yleisenä käsityksenä on, että riita-asioiden oikeudenkäynnit aiheuttavat nykyisin niin paljon kustannuksia, että tavallisen kansalaisen on vaikea ryhtyä oikeudenkäyntiin ilman kohtuuttomia taloudellisia riskejä. Julkisessa keskustelussa on asetettu kysymys, riippuuko kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä käytännössä oikeudenkäyntikuluista. Monet tekijät ovat vaikuttaneet kulujen kasvuun. Niitä ovat esimerkiksi oikeusturvavakuutusten ehtojen muutokset, kohonneet asianajokulut ja asianajajien palvelusten siirtyminen arvonlisäveron piiriin. Ylipäänsä yhteiskunnan monimutkaistumisella katsotaan olevan vaikutusta asiaan.

Uusi oikeusapulainsäädäntö tuli voimaan kesäkuun alusta. Lainsäädäntö sisältää edelleen kaksi julkisin varoin toimivaa osittain päällekkäistä oikeusapujärjestelmää: maksuttoman oikeudenkäynnin järjestelmä ja yleinen oikeusapujärjestelmä. Maksuttoman oikeudenkäynnin kustannukset olivat vuonna 1995 yhteensä 98 miljoonaa markkaa. Viime vuonna ne olivat 126 miljoonaa markkaa. Yleiseen oikeusaputoimintaan kului vuonna 1995 yhteensä 89 miljoonaa markkaa ja seuraavana vuonna 93 miljoonaa markkaa.

Toimikunnan tehtävänä on valmistella lakiesityksen muotoon ehdotus uudeksi yleiseksi oikeusapujärjestelmäksi. Toimikunnan on työssään otettava huomioon eduskunnassa esitetty arvostelu. Toimikunnan on niin ikään harkittava, voidaanko yhteiskunnan tarjoamat oikeusapujärjestelmät yhdistää tarkoituksenmukaisella tavalla. Toimikunnan puheenjohtajana on oikeusneuvos Erkki-Juhani Taipale korkeimmasta oikeudesta. Toimikunnan on saatava työnsä valmiiksi ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.