Mainos

Oikeus ymmärsi polttopulloiskun motiivin - ei vaikuttanut rangaistukseen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut viidelle nuorehkolle kurdimiehelle noin vuoden mittaiset ehdolliset vankeustuomiot Turkin lähetystöön tehdystä polttopulloiskusta.

Neljä täysi-ikäistä tekijää saivat tuhotyöstä 1 v 2 kk ehdollista vankeutta ja lisäksi 60 tuntia yhdyskuntapalvelua. Alaikäinen mukana ollut tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä tuhotyöstä 11 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Tuomittujen mukaan teon syynä oli protesti siitä, miten Turkki kohtelee kurdeja. - Vastaajien ilmoittama teon motiivi on sinänsä ymmärrettävä, mutta on väärä tapa osoittaa tukea, eikä sillä ole rangaistusta lieventävää vaikutusta, käräjäoikeus totesi.

Viisikko velvoitettin maksamaan korvauksia Turkin valtiolle ja If-vakuutusyhtiölle yhteensä noin 25000 euroa.

Bensaa oveen

Miehet heittivät Kaivopuistossa sijaitsevan Turkin lähetystön oveen heitettiin lokakuisena yönä useita polttopulloja. Sytytykseen käytettiin viisi litraa bensaa. Osa oli kaadettu kanisterista suoraan oveen.

Tekijät eivät kertomansa mukaan tienneet, että rakennuksessa on myös asuntoja. Oikeus ei pitänyt tätä uskottavana, vaan katsoi tuomittujen tienneen, ettei kyse ole vain toimistotalosta. Sytytyshetkellä rakennuksessa oli 18 ihmistä. Yksi turkkilainen vietiin sairaalaan.

Oikeus totesi, että paikalta paenneiden vastuuta ei vähentänyt se, että poliisipartio sattui paikalle ja suoritti alkusammutuksen. Jos palo olisi saanut kehittyä 4-6 minuuttia, se olisi pureutunut välipohjiin ja seinärakenteisiin.

Ensikertalaisia

Oikeus päätyi ehdollisiin rangaistuksiin, koska kaikki vastaajat olivat nuoria, eikä heistä ketään ollut aiemmin tuomittu vankeusrangaistukseen. Tähän vaikutti myös se, että he olivat ymmärtäneet tekonsa vakavuuden ja ottaneet vastuun niin esitutkinnassa kuin oikeudessa.

- Lisäksi on otettu huomioon, että suunnitelma oli syntynyt ravintolassa spontaanisti ja alkoholin nauttimisen yhteydessä, mikä on vaikuttanut harkintakykyyn, käräjäoikeus lausui.

Oikeus ei pitänyt ehdollista vankeusrangaistusta yksinään riittävänä seurauksena ja tuomitsi täysi-ikäiset (23 v, 21 v, 19 v ja 20 v) myös yhdyskuntapalveluun. 16-vuotias määrättiin valvontaan ehdollisen vankeusrangaistuksen koeajan päättymiseen saakka helmikuuhun 2011.

Lue oikeuskäsittelystä:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.