Mainos

Oikeus tyrmäsi SPR:n salailuvaatimukset Veripalvelu-jutussa

9:38

Helsingin käräjäoikeus on tyrmännyt valtaosan lukuisista salailuvaatimuksista, joita Suomen Punaisen Risti esitti Veripalvelun konsulttijutun yhteydessä.

Salattavaksi haettujen asiakirjojen joukossa on erityistarkastus, jonka SPR itse tilasi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman paljastettua hämärät konsulttihankinnat.

PricewaterhouseCoopersin tekemä erityistarkastus maalaa synkän kuvanVeripalvelun konsulttihankinnoista.

SPR vetosi perusteluissaan siihen, että asiakirjat paljastavat sen omia ja liikekumppaneiden, erityisesti konsulttiyhtiö Booz & Co:n liikesalaisuuksia.

Salaamista vastustanut syyttäjä puolestaan totesi, että todisteet sisältävät olennaisia tietoja syytteen käsittelemiseksi.

Oikeus painotti julkisuuden merkitystä

Oikeus arvioi, että asiakirjoissa olevat tiedot koskevat vanhoja asioita eikä niiden voida katsoa aiheuttavan osapuolille haittaa tai vahinkoa.

Oikeus myös painotti sitä, että oikeudenkäynnin julkisuus on lain ja kansainvälisten sopimusten perusteella lähtökohta.

– Tässä asiassa on kysymys rikosasiasta, jossa haastehakemuksen sisällön ja sen käsittelyn kannalta olennaisten tietojen on oltava julkisia ja samoin lähtökohtaisesti myös syytteen perusteeksi esitettyjen todisteiden on oltava julkisia, jotta oikeudenkäynnin julkisuus voisi tosiasiassa toteutua, käräjäoikeus perustelee.

SPR:n lisäksi salailuvaatimuksia oli myös muilla asianosaisilla, muun muassa Booz & Co:lla, jonka konsulttia syytetään avunannosta luottamusaseman väärinkäyttöön. Veripalvelun entistä johtajaa Jukka Rautosta puolestaan syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä.

Käräjäoikeus teki asiakirjoja koskevan päätöksensä reilu viikko sitten.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.