Mainos

Oikeus: Stasin Kohl-asiakirjoja ei julkaista

Saksan entisen liittokanslerin Helmut Kohlin Stasi-asiakirjoja ei julkaista. Asiakirjoista toivottiin valaisua kristillisdemokraattien lahjusskandaaliin.

Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl voitti tänään oikeustaistelun itseään koskevista entisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin asiakirjoista. Saksalaisen vetoomustuomioistuimen mukaan asiakirjoja ei julkisteta.

Kohl oli taistellut estääkseen noin 6000 asiakirjasivun julkistamisen. Asiakirjat perustuvat Stasin nauhoittamiin Kohlin puhelinkeskusteluihin. Tutkijat puolestaan olivat toivoneet, että asiakirjat toisivat lisävaloa Saksan kristillisdemokraattista puoluetta (CDU) ravistelleeseen rahoitusskandaaliin.

Berliinin hallinto-oikeus päätti jo alustavasti viime heinäkuussa, ettei asiakirjoja julkisteta. Stasin arkistoja hallinnoiva virasto valitti kuitenkin päätöksestä. Vetoomustuomioistuimen tämänpäiväisen päätöksen mukaan Kohlin henkilökohtaisia oikeuksia on suojeltava. Kohl katsoi itse, että hän on Stasin vakoilun uhri ja että hänellä on oikeus pitää arkistot salaisina. Oikeuden päätöksen mukaan vain Kohl itse voi jatkossa tutkia kyseisiä asiakirjaotteita.

Kohl on myöntänyt ottaneensa vastaan miljoonia markkoja kristillisdemokraattiselle puolueelleen 1990-luvulla. Hän on kuitenkin kieltäytynyt paljastamasta, keneltä rahat tulivat.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.