Mainos

Oikeus: Rovaniemen hiv-tartuttaja ymmärsi tekonsa

Hi-virusta levittänyt rovaniemeläismies ymmärsi, että hän vaarantaa sukupuolikumppaneidensa terveyden. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen antaman mielentilalausunnon mukaan 25-vuotias Aki Hakkarainen oli teot tehdessään syyntakeinen.

Rovaniemen käräjäoikeudessa tänään käsitellyssä lausunnossa mainitaan muun muassa, että mies kärsii keskivaikeasta masennuksesta ja persoonallisuushäiriöstä. Osansa on lausunnon mukaan ollut myös ylenmääräisellä sukupuolivietillä ja alkoholilla.

Mielentilatutkimus päätyy kuitenkin siihen, että mies oli syyntakeinen eikä häntä ole syytä passittaa tahdosta riippumattomaan sairaalahoitoon. Muilta osin oikeus piti lausunnon sisällön salaisena.

Syyttäjä vaatii pitkää tuomiota

Oikeus antoi huhtikuun lopulla välituomion, jossa Hakkaraisen todettiin syyllistyneen hi-viruksen tietoiseen levittämiseen. Tartunnan sai viisi naista, ja lisäksi 16 muun naisen terveys vaarantui suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

Syyttäjä on vaatinut 12 vuoden vankeustuomiota. Tartunnan saajaa oikeudessa avustanut Heli Sandström tiivisti asianomistajien näkemyksiä toteamalla, että mielentilatutkimuksen lopputulos on täysin selkeä.

-Syytetyn tulee kantaa täysi rikosoikeudellinen vastuu. Hän on ollut täysin piittaamaton muiden terveydestä.

Syytetyn asiamies Jorma Haavikko ennakoi pitkää vankeustuomiota, mutta veti rajan enintään 5-7 vuoteen. Hän korosti, että mies auttoi esitutkinnassa merkittävästi asian selvittämistä.

Haavikon mukaan myöskään naisten osuutta ei voi täysin sivuuttaa, koska he ovat tienneet, että sukupuolitaudit voivat olla riski suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Hän vetosi niin ikään asian saamaan laajaan julkisuuteen.

Aki Hakkarainen

Hi-viruksen tahallinen tartuttaminen luokitellaan törkeäksi pahoinpitelyksi. Enimmäisrangaistus törkeästä pahoinpitelystä on kymmenen vuotta vankeutta, jota muut tapahtumaketjuun liittyvät syyt tai rikokset voivat kasvattaa enintään kolmella vuodella.

Tuomio annetaan 25. elokuuta. Silloin ratkeavat myös korvaukset, joita uhrit ovat vaatineet kaikkiaan noin puolen miljoonan euron edestä.

Syytetty itse sai tartunnan Thaimaassa 16-vuotiaana. Hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen taudin levittämisyrityksestä jo vuonna 2005.

Lue aiemmat oikeudenkäyntiuutiset:

27.3.:

1.4.:

1.4.:

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.